«Για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης στον Τουρισμό»
1. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία από την πολιτική της νέας κυβέρνησης;
Νομίζω, κα. Λιάκου, ότι τα μηνύματα των αγορών είναι κάτι παραπάνω από θετικά, ενώ έχει βελτιωθεί και η ψυχολογία, γιατί, κατά κύριο λόγο, η οικονομία είναι κλίμα. Να σας θυμίσω ότι η έκδοση του επταετούς ομολόγου του Δημοσίου, από το οποίο καταφέραμε να αντλήσουμε 2, 5 δισεκατομμύρια ευρώ, έγινε με επιτόκιο 1,9%, που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η χώρα, μετά την είσοδό της στο ενιαίο νόμισμα. Να επισημάνω, επίσης, ότι έχουμε αύξηση καταθέσεων στις τράπεζες. Το θετικό αυτό κλίμα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη μείωση των φόρων, την επιτάχυνση και την υλοποίηση ώριμων επενδυτικών σχεδίων και με την άρση των capital controls.
2. Τι βλέπετε ότι θα γίνει στην επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων;
Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει ένα πολιτικό κεφάλαιο αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, που είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Το πολιτικό αυτό κεφάλαιο χτίζεται με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Είναι εφικτός ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από μια κυβέρνηση που θα έχει χτίσει μια εικόνα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.
3. Μιλάτε για συνολική επανεκκίνηση της χώρας. Βλέπετε εφικτό κάτι τέτοιο;
Η χώρα χρειάζεται βαθιές αλλαγές και αυτό κάνουμε, κα. Λιάκου. Θέλουμε να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια που την εμποδίζουν να προχωρήσει μπροστά. Η γραφειοκρατία και η «υδροκέφαλη» δομή του Κράτους – που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αλλά και για την προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες – θα τερματιστεί με τη μετάβαση σε ένα Ψηφιακό Κράτος. Η επανεκκίνηση της οικονομίας έρχεται με μείωση των φόρων, αναπτυξιακά κίνητρα και ένα φιλικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Όλα αυτά δεν αποτελούν μαγικές λύσεις, αλλά εφικτές και εφαρμοσμένες πολιτικές που ήδη ξεδιπλώνονται και αρχίζουν να υλοποιούνται.
4. Μπορείτε να μας δώσετε τους βασικούς άξονες του δεκαετούς σχεδίου της κυβέρνησης για τον ελληνικό τουρισμό;
Ουσιαστικά, βγάζουμε τον τουρισμό από τον αυτόματο πιλότο. Για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει, σε ένα εξάμηνο από τώρα, ένα δεκαετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξη του τουρισμού που θα εκπονηθεί μαζί με τους φορείς και θα έχει ως δομικά στοιχεία την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Θα περιλαμβάνει ένα νέο χωροταξικό που θα απογειώσει τις επενδύσεις και στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μαζί με τον Υπουργό, κ. Χάρη Θεοχάρη, στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών.
5. Είστε από τους ανθρώπους που δίνουν έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση. Με δεδομένο ότι έχετε πλέον και την πολιτική ευθύνη , ποια είναι τα σχέδιά σας για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης;
Κυρία Λιάκου, δεν ήρθαμε για να διαχειριστούμε το σημερινό παρωχημένο και ξεπερασμένο μοντέλο της τουριστικής εκπαίδευσης. Η Ελλάδα, μια χώρα που έχει ρόλο πρωταγωνιστή στον τουρισμό, πρέπει να αποκτήσει ένα Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση σε υψηλού επιπέδου τουριστικές σπουδές, με αγγλόφωνα τμήματα, νέες και σύγχρονες ειδικότητες και διασύνδεση με την αγορά. Είναι βούληση και του ίδιου του Πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα αυτό το εγχείρημα.
Από εκεί και πέρα, θα προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές που θα συνιστούν ουσιαστική αναβάθμιση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον τουρισμό, ξεκινώντας από τις ΑΣΤΕ.
6. Ανησυχείτε ότι μπορεί να τεθούν τα κέρδη από τον τουρισμό μας από την άνοδο του τουρισμού σε ανταγωνιστικές προς εμάς χώρες στη Μεσόγειο;
Όταν είχαμε επισημάνει ότι η επιβολή παράλογων φορολογικών επιβαρύνσεων στο τουριστικό μας προϊόν, δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που θα το βρούμε μπροστά μας, η προηγούμενη κυβέρνηση αδιαφορούσε. Η ανάκαμψη τουριστικών προορισμών στη Μεσόγειο, όπως η Τουρκία, οφείλεται και στο γεγονός της υπερφορολόγησης που έχει καταστήσει ακριβότερο το τουριστικό μας προϊόν. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού, θα έρθει μέσα από την αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στον τουρισμό μας. Ήδη έγινε η αρχή με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο, εντάσσεται η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021, η ένταξη όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών εστίασης στο ΦΠΑ 13% και η μείωση του ΦΠΑ με στόχο να πάμε σταδιακά σε ένα ενιαίο ΦΠΑ 11% για το τουριστικό πακέτο.
7. Είστε ευχαριστημένος από την τουριστική κίνηση;
Θεωρώ ότι αυτή η χρονιά είναι μεταβατική, αλλά ελπίζω ότι το πρόσημο θα είναι θετικό. Για εμάς, το πρόσημο δεν διαμορφώνεται από τον αριθμό των επισκεπτών αλλά από τα έσοδα. Εκεί θα στοχεύσουμε. Δεν θα μετράμε μόνο αριθμό επισκεπτών όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, μια πρακτική απόλυτα λανθασμένη από τη στιγμή που η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών δεν αντιστοιχεί και δεν αντανακλάται στο δείκτη των εσόδων. Στο τέλος κάθε χρονιάς τα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να είναι αυξημένα για να θεωρείται επιτυχημένη η χρονιά.