Ουσιαστικά πρόκειται για κενά ή ξενοίκιαστα ακίνητα, που ενώ δεν αποφέρουν έσοδα και επιβαρύνονται με λειτουργικές δαπάνες, φορολογούνται υπέρμετρα.

Ο Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στην ερώτηση που κατατέθηκε αλλά και στο ζήτημα, που έχει δημιουργηθεί μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, από την οποία προκύπτουν στρεβλώσεις και αδικίες, δήλωσε:

‘’ Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να επανεξετάσει συντελεστές αλλά και ειδικές κατηγορίες, σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ.

Η μείωση του φόρου κατά 50% για τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα, που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους,είναι μία εύλογη πρόταση. Τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο έχει πλήρη εικόνα, μέσω του Ε9, για το ποια ακίνητα αποφέρουν εισόδημα και ποια όχι.’’

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα έχει ως εξής:  

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

ΘΕΜΑ: «Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τα ακίνητα που δεν

αποφέρουν έσοδα στους ιδιοκτήτες τους»

Κύριε Υπουργέ, 

Αντικειμενικοί λόγοι επιβάλλουν  ναμειωθεί άμεσα στο μισό ο “Ενιαίος Φόρος ιδιοκτησίας Ακινήτων” έτους 2014 για τα κενά διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλππου δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους, όπως ζήτησε με επανειλημμένα διαβήματά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, όμως τελικά δεν υιοθετήθηκε στα πλαίσια του ν. 4223/2013 (ΕΝΦΙΑ), με τη δικαιολογία (ή την πρόφαση) ότι δεν υπήρχε σαφής καταγραφή των κενών ακινήτων, και συνεπώς δεν μπορούσε να εκτιμηθεί η δημοσιονομική συνέπεια της αυτονόητης αυτής ρύθμισης.    

Όμως με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και περιουσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει την πλήρη εικόνα όχι μόνο για τα δηλούμενα εισοδήματα αλλά και για όλα τα κτίσματα που δηλώθηκαν ως κενά και παραμένουν ξενοίκιαστα και αχρησιμοποίητα (Ε9, στήλη 32, κωδικός 8), όποτεκαταπίπτει ο ισχυρισμός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ανοίκιαστων ακινήτων και μπορεί να υπάρξει νέος υπολογισμός φόρου αφού υπάρχει πραγματική βάση δεδομένων.

Η Κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα έχουν αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία δεν ζητά φοροαπαλλαγή, όπως άλλες ισχυρές ομάδες, αλλά μειωμένο φόρο που να μπορεί να πληρωθεί άμεσα και να εξασφαλίσει αυξημένη εισπραξιμότητα στα ποσά που θα βεβαιωθούν σε βάρος των ιδιοκτητών τους.

Η ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ ως μέτρου όχι μόνον κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και ως μέτρου που συνάδει με τη γενικότερη προτεραιότητα της Κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, κινείται στην κατεύθυνση του ορθολογισμού.

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να δει τα πραγματικά προβλήματα των ιδιοκτητών που πολλοί από αυτούς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες των αστικών ακινήτων που καταβάλλουν φόρο για ακίνητα που δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα ενώ παράλληλα επιβαρύνονται με λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Εάν προτίθεται να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς προκειμένου οι ιδιοκτήτες ανοίκιαστων ακινήτων

 

       να μην επιβαρύνονται με την καταβολή του 100% του ΕΝΦΙΑ,αλλά να επιβάλλεται μειωμένος

 

       κατά 50 % ΕΝΦΙΑ για τα κενά ακίνητα ;