Επερώτηση, με θέμα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, κατέθεσαν 39 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατία ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Στην Επερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνονται αναλυτικά:

1ον: Η επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών που αφορούν στην κατάσταση της ΔΕΗ. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2017, η ΔΕΗ καταγράφει ζημιές ύψους 67,5 εκ. ευρώ.

2ον: Η ματαίωση του σχεδίου για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και η ακύρωση της Μικρής ΔΕΗ, η οποία θα έδινε άμεσα έσοδα 1,5 δις ευρώ στη ΔΕΗ και θα σήμαινε και επενδύσεις ύψους 1,6 δις ευρώ.

3ον: Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 2,6 δις ευρώ, αλλά και η αύξηση των οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, το ΔΕΔΔΗΕ, τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τους προμηθευτές.

Παράλληλα, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Επερώτησή τους επισημαίνουν ότι η δήθεν διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές οδήγησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η Δ.Ε.Η. σήμερα από το 87% στο 50% χωρίς κανένα χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα, κάτι που σημαίνει μείωση του κύκλου εργασιών της από 4,56 δις στα περίπου 2,53 δις μέχρι το 2020.

Συνεπώς, αν η Δ.Ε.Η. δεν καταφέρει να περιορίσει τουλάχιστον στο μισό τα σημερινά λειτουργικά της έξοδα, το 2020 να παρουσιάσει ζημιές που θα ξεπερνάνε το 1,5 δις ευρώ ετησίως.

Σε δήλωσή του ο κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί σε πλήρη αδιέξοδο της ΔΕΗ με τις ιδεοληψίες της και τις καταστροφικές της επιλογές.

Σε δύο χρόνια από τώρα, είναι δεδομένο ότι η ΔΕΗ θα βρεθεί σε πλήρη και απόλυτη αδυναμία να πληρώνει εργαζόμενους και προμηθευτές. Οδηγείται στη χρεοκοπία και στην πλήρη απαξίωση».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Επερώτησης των Βουλευτών.

Επίκαιρη Επερώτηση για_ΔΕΗ_27_6_17