Στον Βουλευτή απάντησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος προδιέγραψε συγκεκριμένες κινήσεις που θα γίνουν, σε πρώτη φάση, και με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει από τη συνθήκη του Σένγκεν.
 
Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, αναβαθμίζονται οι υποδομές μηχανοργάνωσης, λογισμικού και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τόσο στο κεντρικό σύστημα όσο και στους servers στα Προξενεία και στα visa center.
 
Ο στόχος είναι να εξυπηρετείται ταυτόχρονα και με μεγαλύτερη ταχύτητα μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων, από αυτόν που εξυπηρετείται σήμερα.
 
Ο κ. Τσιάρας τόνισε, επίσης, ότι η χώρα μας πρωταγωνιστεί για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων κοινής συνεργασίας (common steps) ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, προκειμένου μελλοντικά να μην υπάρχει η σημερινή διαδικασία της θεώρησης βίζας.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Κόνσολας επισήμανε:
 
«Η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών για αίτηση, έλεγχο, θεώρηση και χορήγηση βίζας, δεν αναιρεί τα ζητήματα της ασφάλειας.
 
Αντίθετα, η πλήρης διασύνδεση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, σε ένα ενιαίο σύστημα, βοηθούν να επιτύχουμε και τους δύο στόχους.
 
Τη διευκόλυνση των επισκεπτών αλλά και την ασφάλεια.
 
Εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα ανακύψει κανένα νέο πρόβλημα στο σύστημα.
 
Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι η αυξημένη ζήτηση απαιτεί ένα διαφορετικό σχεδιασμό.
 
Για να διεκδικήσουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο στη Ρωσική αγορά και να περάσουμε και ένα μήνυμα προς τη διεθνή τουριστική αγορά.
 
Κάθε βίζα που καθυστερεί ή χάνεται μπορεί να σημαίνει μία χαμένη θέση εργασίας σε μία ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού.
 
Αυτό, όχι μόνο δεν πρέπει να το ξεχνάμε αλλά θα πρέπει να μας οδηγήσει σε άλλες επιλογές.
 
Οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε και να ανατάξουμε το συγκεκριμένο σύστημα».