Το ζήτημα της αξιοποίησης των κτιρίων και των ακινήτων του δημοσίου στη Ρόδο για τη στέγαση των υπηρεσιών και των δομών του προκειμένου να μην πληρώνει ενοίκια, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, που έχει ως αποδέκτες 4 υπουργούς της κυβέρνησης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής παρουσιάζει το ενδεικτικό παράδειγμα του ΙΚΑ το οποίο καταβάλλει ενοίκιο 21.000 ευρώ μηνιαίως και 252.000 ευρώ σε ετήσια βάση, τη στιγμή που διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο 4.500 τ.μ. στο κέντρο της πόλης.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι η οικονομία κλίμακος της τάξης των 252.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, με τη μετεγκατάσταση του ΙΚΑ σε ιδιόκτητο κτίριο, δεν είναι διόλου αμελητέα, ενώ το πρόβλημα στατικότητας που είχε διαπιστωθεί στο ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ αντιμετωπιζόταν και μάλιστα είχε υπάρξει και σχετική μελέτη αλλά και προσπάθεια για την εκκίνηση διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Ο κ. Κόνσολας θεωρεί ότι τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα καθιστούν ουτοπία την κατασκευή νέου κτιρίου του ΙΚΑ σε ακίνητο του δημοσίου στους Αγίους Αποστόλους και θεωρεί ότι το ΙΚΑ θα πρέπει να επιλέξει αν θα μετεγκαστασταθεί στο ιδιόκτητο κτίριο (αφού ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες και επισκευές) ή αν θα το αξιοποιήσει ώστε να του αποφέρει έσοδα και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν πόροι.

Παράλληλα, επισημαίνει το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια, με διαχρονική ευθύνη όλων, δεν έχει υπάρξει  μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων στη Ρόδο με την μετεγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών, που σήμερα στεγάζονται σε κτίρια ιδιωτών καταβάλλοντας ενοίκια που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

 

4.05.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ,ΠΕΔΥ ΚΑΙ ΕΟΠΥΥ ΣΕ IΔΙΟΚΤΗΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ