Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδιά που χρήζουν ειδικών θεραπειών, αλλά και για την οριζόντια μείωση των κονδυλίων.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξορθολογισμό, αλλά και να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τις δαπάνες ειδικής αγωγής, την οδήγησαν στη λύση της οριζόντιας μείωσης αυτών των δαπανών.

Παράλληλα, από την 1η Φεβρουαρίου ισχύει μια γραφειοκρατική και πολυδαίδαλη διαδικασία, αφού έχει καθιερωθεί μια Πρότυπη Ιατρική Γνωμάτευση εννέα σελίδων, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν οι ιατροί, αναγράφοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για το παιδί/έφηβο (δικαιούχο) και την οικογένειά του. Εν συνεχεία, η συγκεκριμένη γνωμάτευση θα πρέπει να κατατίθεται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ, για να διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στην Κεντρική Υπηρεσία ΕΟΠΥΥ, ώστε να ελεγχθεί από ιατρούς-ελεγκτές ειδικών θεραπειών.

Μάλιστα, πολλές φορές, το  σύστημα δεν λειτουργεί και αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα.

Ο κ. Κόνσολας, επισημαίνει ότι, όλα αυτά, προέρχονται από το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που χρήζουν ειδικών θεραπειών, ούτε την κατανομή του συγκεκριμένου πληθυσμού ανά πάθηση/διαταραχή.

Θεωρεί ότι η βέλτιστη λύση για να ελεγχθούν και να εξορθολογιστούν οι δαπάνες ειδικών θεραπειών είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παράλληλα με τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των παιδιών και των οικογενειών τους.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή.

4.04.2019, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ