Για το θέμα, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, στις αρχές του καλοκαιριού ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, για τους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων στον ΟΑΕΕ, αποτελεί ένα δυσβάσταχτο βάρος για αυτούς, ιδιαίτερα μάλιστα σε μία εποχή μεγάλης δυσπραγίας.
 
Με τη ρύθμιση που θα έρθει προς ψήφιση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων (μέχρι 10 ενοικιαζομένων δωματίων, να επιλέξουν αυτοί το φορέα ασφάλισής τους ανάμεσα στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ.
 
Προϋπόθεση είναι να ήταν ασφαλισμένοι και στον ΟΓΑ και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών.
 
Μέχρι σήμερα, ήταν υποχρεωτική η  καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ για όλους αυτούς τους ανθρώπους.
 
Υπολογίζεται ότι από τη ρύθμιση αυτή οι ωφελούμενοι είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά του Αιγαίου.
 
Η ερώτηση που είχε καταθέσει, τον Αύγουστο, ο Μάνος Κόνσολας αναδεικνύοντας το πρόβλημα έχει ως εξής:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
 
ΘΕΜΑ : ”  Απαλλαγή των ιδιοκτητών τουριστικών  καταλυμάτων, δυναμικότητας έως 10 δωματίων, από την υποχρέωση ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε ”
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Μέχρι πρότινως, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, δυναμικότητας 6-10 δωματίων, είχαν υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν κοινωνικά δίκαιη και αυτονόητη αφού πλήρωναν εισφορές σε δεύτερο ασφαλιστικό φορέα, χωρίς όμως να επιβαρύνονται υπέρμετρα.
 
Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, με περιορισμένο αριθμό δωματίων που δεν ξεπερνούσε τα 10, ασκούν τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρωματικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι ήδη ασφαλισμένοι.
 
 Σε συνδυασμό με την εποχικότητα αυτής της δραστηριότητας αλλά και την οικονομική κρίση, η απόφαση για την υποχρεωτική καταβολή εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε των μικροϊδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους σε οικονομικό αδιέξοδο.
 
Η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων έχει επιβαρυνθεί από την υπερφορολόγηση, την κρίση αλλά και το ειδικό τέλος ακινήτων. Η διμηνιαία εισφορά στον Ο.Α.Ε.Ε αποτελεί για αυτούς δυσβάσταχτο βάρος και ήδη πολλοί προσανατολίζονται στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.
 
Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί, ότι πολλοί από αυτούς διαθέτουν καταλύματα σε μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου αλλά και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Σε περίπτωση που αναγκαστούν να κλείσουν τις μικρές αυτές οικογενειακές, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεις, το κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο, θα δημιουργηθούν συνθήκες ανισότητας και ανισορροπίας στον τουρισμό μας ενώ θα χάσει και σημαντικά έσοδα το Δημόσιο.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
Εάν προτίθεται να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, δυναμικότητας έως 10 δωματίων, από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε, και να επανέλθει το μέτρο της καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ.