ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας. 
 
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι ορθώς καταργήθηκαν η έκπτωση ή η ατέλεια στις μετακινήσεις πολιτικών και συνδικαλιστών και κρατικών αξιωματούχων ή λειτουργών. 
 
Τονίζει, όμως, ότι η κατάργηση της έκπτωσης 50% στην τιμή του εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους των μικρών νησιών της άγονης γραμμής του Αιγαίου δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάργηση ενός προνομίου και πρέπει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας. 
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει: 
 
«O νησιώτης που μένει στην Κάσο, στους Λειψούς, στο Καστελόριζο και στα μικρά νησιά της άγονης γραμμής σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες που κανείς δεν φαντάζεται. 
 
Εφόσον η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είναι δύσκολη σε αυτή τη φάση, η Πολιτεία οφείλει να επαναφέρει το μέτρο της έκπτωσης στο 50% στην τιμή του εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους των μικρών νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων. 
 
Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν μιλάμε για επιδοτούμενα δρομολόγια από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι μία ελάχιστη συμβολική κίνηση στήριξης των μικρών νησιών και των ανθρώπων που επιμένουν να ζουν εκεί και να φυλάνε Θερμοπύλες». 
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
 
 
E Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
 
 
ΘΕΜΑ: ”Επαναφορά της διάταξης, που προβλέπει έκπτωση 50% στην τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου για τους κατοίκους των μικρών νησιών” 
 
Κύριε Υπουργέ, 
 
Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών του Αιγαίου και το υψηλό κόστος μεταφοράς με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με ΚΥΑ ( ΦΕΚ αρ. 438/11-4-2003) θέσπισε έκπτωση 50% στην τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου. 
 
Η έκπτωση ίσχυε για τους μονίμους κατοίκους των νησιών, κάτω των 3.100 κατοίκων, για τις μετακινήσεις τους από και προς τον τόπο κατοικίας τους. Η έκπτωση του εισιτηρίου αφορούσε στην οικονομική θέση και ανερχόταν στο 50% του ναύλου. 
 
Με την επίδειξη της ταυτότητας και τη βεβαίωση μονίμου κατοικίας από τον δήμο, ο πολίτης των νησιών δικαιούτο τη συγκεκριμένη έκπτωση, όπως προβλεπόταν στο ΦΕΚ. 
 
Πριν από ένα περίπου χρόνο το Υπουργείο Ναυτιλίας, με την ΚΥΑ 3324/1.1.2013 (ΦΕΚ 1728/15.7.2013) προχώρησε σε έναν εξορθολογισμό του καθεστώτος των εκπτώσεων. 
 
Πολύ ορθά καταργήθηκαν η έκπτωση και η ατέλεια για πολιτικούς, μητροπολίτες, συνδικαλιστές, κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους. 
 
Η εξαίρεση, όμως, των κατοίκων των μικρών νησιών της άγονης γραμμής των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων από την έκπτωση 50% στην τιμή του εισιτηρίου, δεν εμπίπτει στα πλαίσια του εξορθολογισμού. 
 
Οι κάτοικοι των μικρών νησιών δεν ταξιδεύουν για αναψυχή, ταξιδεύουν για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους με το Δημόσιο σε μεγαλύτερα νησιά. Γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες της γεωγραφικής ασυνέχειας και απομόνωσης, τις δυσκολίες αλλά και το υψηλό κόστος μετακίνησης στα μικρά νησιά. 
Εάν η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το οποίο αποτελεί δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου Πολίτη, είναι δύσκολη, η Πολιτεία οφείλει να πράξει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη διάταξη για την παροχή έκπτωσης 50%, στην τιμή του εισιτηρίου, για τους κατοίκους των μικρών νησιών του Αιγαίου, κάτω των 3.000 κατοίκων. 
 
Το γεγονός, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα συγκεκριμένα δρομολόγια ανήκουν στα επιδοτούμενα δρομολόγια από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
1. Εάν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση που προβλέπει έκπτωση 50% στην τιμή του εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους των μικρών νησιών των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.
 
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας