Η έκπτωση ίσχυε για τους μονίμους κατοίκους των νησιών, κάτω των 3.100 κατοίκων, για τις μετακινήσεις τους από και προς τον τόπο κατοικίας τους. Η έκπτωση του εισιτηρίου αφορούσε στην οικονομική θέση και ανερχόταν στο 50% του ναύλου. 
 
Με την επίδειξη της ταυτότητας και τη βεβαίωση μονίμου κατοικίας από τον δήμο, ο πολίτης των νησιών δικαιούτο τη συγκεκριμένη έκπτωση, όπως προβλεπόταν στο ΦΕΚ. 
 
Πριν από ένα περίπου χρόνο το Υπουργείο Ναυτιλίας, με την ΚΥΑ 3324/1.1.2013 (ΦΕΚ 1728/15.7.2013) προχώρησε σε έναν εξορθολογισμό του καθεστώτος των εκπτώσεων. 
 
Πολύ ορθά καταργήθηκαν η έκπτωση και η ατέλεια για πολιτικούς, μητροπολίτες, συνδικαλιστές, κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους. 
 
Η εξαίρεση, όμως, των κατοίκων των μικρών νησιών της άγονης γραμμής των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων από την έκπτωση 50% στην τιμή του εισιτηρίου, δεν εμπίπτει στα πλαίσια του εξορθολογισμού. 
 
Οι κάτοικοι των μικρών νησιών δεν ταξιδεύουν για αναψυχή, ταξιδεύουν για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους με το Δημόσιο σε μεγαλύτερα νησιά. Γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες της γεωγραφικής ασυνέχειας και απομόνωσης, τις δυσκολίες αλλά και το υψηλό κόστος μετακίνησης στα μικρά νησιά. 
 
Εάν η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το οποίο αποτελεί δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου Πολίτη, είναι δύσκολη, η Πολιτεία οφείλει να πράξει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη διάταξη για την παροχή έκπτωσης 50%, στην τιμή του εισιτηρίου, για τους κατοίκους των μικρών νησιών του Αιγαίου, κάτω των 3.000 κατοίκων. 
 
Το γεγονός, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν συνυπολογίσει κανείς ότι το συγκεκριμένα δρομολόγια ανήκουν στα επιδοτούμενα δρομολόγια από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
1. Εάν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση που προβλέπει έκπτωση 50% στην τιμή του εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους των μικρών νησιών των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.
 
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου