«Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να ενισχύσει με το αναγκαίο  προσωπικό τον τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω», επισημαίνει ο Τομέαρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στην απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην Ερώτηση που είχε καταθέσει από τις 13 Οκτωβρίου αναδεικνύοντας τα προβλήματα λειτουργίας του Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω.

Ο κ. Κόνσολας είχε τονίσει ότι η λειτουργία του Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω έχει περιέλθει σε οριακό σημείο, γεγονός που έχει ως συνέπεια να μη μπορούν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, αλλά και να μην υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο διαθέσιμο, σε περίπτωση που απαιτηθεί. Είχε αναφερθεί, μάλιστα, σε περιστατικά κατά τα  οποία ασθενείς ή τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είτε με ασθενοφόρο του στρατού είτε με ιδιωτικά μέσα.

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας προς το Βουλευτή Δωδεκανήσου, αναφέρει ότι προγραμματίζεται η πρόσληψη δυο (2) υπαλλήλων πληρωμάτων ασθενοφόρων για τον τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω, οι οποίοι, όμως, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Φυσικά, δεν δίνεται, επίσης, σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία των προσλήψεων.

Παράλληλα, εναποθέτει την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό του ΕΚΑΒ στην Κω στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα υποστελέχωσης του Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω.

Το Υπουργείο Υγείας αποποιείται των ευθυνών του και εναποθέτει τις ελπίδες του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση με πληρώματα ασθενοφόρων του Τομέα του ΕΚΑΒ Κω.

Υπενθυμίζω ότι η αυτοδιοίκηση, οι φορείς, αλλά και οι ιδιώτες, ήταν αυτοί που είχαν βάλει πλάτη τις προηγούμενες χρονιές αναλαμβάνοντας τη φιλοξενία των αποσπασμένων πληρωμάτων ασθενοφόρων στην Κω.

Η ομαλή λειτουργία του Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω απαιτεί μόνιμο προσωπικό 11 ατόμων, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες αλλά και οι βάρδιες.

Η έλλειψη βούλησης του Υπουργείου για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα θα έχει ως αποτέλεσμα το Μάιο, όταν ήδη θα έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και ο πληθυσμός του νησιού θα έχει πολλαπλασιαστεί, ο Τομέας του ΕΚΑΒ να είναι και πάλι υποστελεχωμένος και να μην μπορούν να καλυφθούν οι βάρδιες.

Δεν υπάρχει προγραμματισμός για αποσπάσεις προσωπικού».

 

Επισυνάπτεται η Ερώτηση που είχα καταθέσει και η Απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο Υγείας.

13.10.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΚΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ_ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΚΩ