Ο Μάνος Κόνσολας στάθηκε ιδιαίτερα στο ενιαίο τοπικό μέτωπο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης που έχει συσταθεί και εκφράζει το καθολικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το διαχρονικό στόχο να καταστεί η Ρόδος κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ομόφωνη ήταν και η απόφαση που έλαβαν οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς να καταθέσουν κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας με το Βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνο Κόνσολα.
 
Ο Βουλευτής τόνισε ότι το Νοέμβριο του 2014, το Υπουργείο Παιδείας και η τότε κυβέρνηση, ανταποκρίθηκαν στο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Ρόδου για την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο. Με τροπολογία, μάλιστα, που κατατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, λίγες μέρες μετά, ψηφίστηκε και η ίδρυση αγγλόφωνου τμήματος τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, το οποίο θα απευθυνόταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων, ενώ υπήρξε και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου που συναινούσε σε αυτή την προοπτική.
 
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθοδευμένα επιχείρησε να ακυρώσει αυτή την προοπτική.
 
«Επί  20 μήνες, δεν έγινε τίποτα. Υπήρξε κωλυσιεργία, δεν εκδόθηκαν τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη διάθεση των πόρων και την προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ για να λειτουργήσει το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο αλλά και το αγγλόφωνο τμήμα τουριστικών σπουδών.
 
Έθετα συνεχώς το ζήτημα στους δύο Υπουργούς Παιδείας, Μπαλτά και Φίλη. Απάντηση δεν έπαιρνα. Το είχα θέσει και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
 
Είναι φανερό ότι υπήρξε μια σκόπιμη μεθόδευση. Ο στόχος ήταν να ακυρωθεί αυτή η προοπτική, να μη δημιουργηθούν το τμήμα διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο αλλά και τα αγγλόφωνα τμήματα», ανέφερε  ο Μάνος Κόνσολας.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε επίσης :
 
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την πρόσφατη αυτή απόφαση. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να λαμβάνει δύο διαφορετικές αποφάσεις μέσα σε 21 μήνες, γιατί πλέον υπάρχει και ζήτημα αξιοπιστίας.
 
Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε τόπου. 
 
Αν υπάρχει ένα νησί, ταυτισμένο απόλυτα με την έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, αυτό είναι η Ρόδος.
 
Θλίβομαι γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί που βρισκόμαστε. Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να παραμένουν στον αστερισμό της δεκαετίας του ’80.
 
Θλίβομαι γιατί κάποιοι δεν βλέπουν τι συμβαίνει δίπλα μας στην Κύπρο, που μεθοδικά μετατρέπεται σε κέντρο της ανώτατης εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου προσελκύοντας ξένους φοιτητές, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της αλλά και για την διεθνή εικόνα της».
 
Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε ότι αν δεν προχωρήσει η ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού και των αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών στη Ρόδο αυτό θα σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποξενώνεται και αποκόπτεται από τα Δωδεκάνησα και αντί για την ανάπτυξη επιλέγει τη συρρίκνωσή του.
 
«Η φύση απεχθάνεται τα κενά. Αυτό το κενό που αφήνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα το καλύψουν άλλοι. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι νομοτελειακή ανάγκη και εξέλιξη, όποιοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, θα το συνειδητοποιήσουν.
 
Είτε μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είτε μέσα από ένα δημοψήφισμα. Γιατί είναι καιρός σε αυτή τη χώρα να γίνει και ένα δημοψήφισμα για σοβαρά θέματα και όχι όπως αυτή η παρωδία δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου.
 
Η Ρόδος έχει όλες τις δυνατότητες για να αποτελέσει την έδρα ενός μη κρατικού πανεπιστημίου. Εάν δεν το αντιληφθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τότε θα συρρικνωθεί.
 
Αντίθετα, αν κινηθεί πρώτο και στηρίξει την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού και των αγγλόφωνων τμημάτων, θα έχει συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, θα επανασυνδεθεί με την τοπική κοινωνία, το αναπτυξιακό πρότυπο της ευρύτερης περιοχής που είναι προσανατολισμένο στον τουρισμό αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.