Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Τομέας του ΕΚΑΒ στη Λέρο αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στον Τομέα του ΕΚΑΒ στη Λέρο υπηρετούν μόνο 8 διασώστες, ενώ για να καλυφθούν πλήρως οι βάρδιες και οι ανάγκες απαιτούνται 10 έως 11 διασώστες.

Η λήξη των συμβάσεων 4 διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύπτει τις βάρδιες. Με δεδομένο ότι επίκεινται δύο ακόμα συνταξιοδοτήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα του ΕΚΑΒ έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, προκειμένου να καλύπτουν όλες αυτές τις αυξημένες ανάγκες. Αναγκάζονται να δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς, τους οφείλονται πολλά ρεπό, ενώ είναι φύσει αδύνατον να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας αφού θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του τομέα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο χώρος στον οποίο στεγάζεται ο Τομέας του ΕΚΑΒ στη Λέρο, ένας παλιός στρατώνας κατασκευασμένος επί ιταλοκρατίας, έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνος, σύμφωνα με έκθεση του ιατρού εργασίας.

Ο Μάνος Κόνσολας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στη Λέρο, αφού ο Τομέας του ΕΚΑΒ καλύπτει τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, του Νοσοκομείου, του Τμήματος Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, του Γηροκομείου, αλλά και του κέντρου φιλοξενίας και παραμονής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στο οποίο βρίσκονται περί τα 700 άτομα.

Παράλληλα, καλύπτει τις ανάγκες διακομιδών από όμορα νησιά προς το Νοσοκομείο της Λέρου, όπως η Πάτμος, οι Αρκιοί, το Αγαθονήσι και οι Λειψοί.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά την άμεση ενίσχυση του Τομέα του ΕΚΑΒ στη Λέρο με προσωπικό αλλά και τη μετεγκατάστασή του σε ένα νέο και ασφαλές κτήριο.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα.

29.08.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΗ ΛΕΡΟ