Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία θέματα που αφορούν το έθνος και μάλιστα όταν η παιδεία ανάγεται, μετά από τις τοποθετήσεις συναδέλφων, σε εθνική ανάγκη.
Ήθελα να χαιρετίσω, επίσης, για άλλη μια φορά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γιατί εξακτινώνεται στην επικράτεια. Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τον Υπουργό στη Δωδεκάνησο, προκειμένου να αντιμετωπίσει εκεί διά ζώσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του κυρίου Λοβέρδου με την Υπουργό Τουρισμού, κυρία Κεφαλογιάννη, για τα θέματα που αφορούν την τουριστική εκπαίδευση και μάλιστα σε ζητήματα που αναβαθμίζουν την Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου, κάτι το οποίο είχαμε αναδείξει και στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές με συγκεκριμένες προτάσεις και ειλικρινά χαίρομαι πάρα πολύ που οι προτάσεις που είχαμε αναδείξει εδώ έχουν αναδειχθεί ως σημαντικά σημεία στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης, έχει αποφασιστεί να υλοποιηθούν σταδιακά στις σχολές αυτές.
Προτείνω και επιμένω σε αυτό, ότι θα πρέπει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας, να υπάρχει μια μονοθεματική συνεδρίαση που να αφορά την τουριστική εκπαίδευση στη χώρα συνολικά.
Γιατί η τουριστική εκπαίδευση δεν είναι μόνον η ανώτερη, δεν είναι μόνον τα Κέντρα Δια Βίου, είναι και η ανώτατη εκπαίδευση και όπως επισημάνθηκε από την κυρία Κουντουρά, δυστυχώς, η χώρα μας, έχει μείνει πολύ πίσω σ αυτό.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο της τοποθέτησής μου να εστιάσω την προσοχή μας, στα 2 ζητήματα της σημερινής πρόσκλησης.
Ξεκινώ τις επισημάνσεις μου, σχετικά, με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, κ. Υπουργέ. Γνωρίζω και πρέπει να το πω από αυτό το βήμα, κ. Υπουργέ και κ. Πρόεδρε, ότι ο κ. Κουκοδήμος, έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά για τις αρμοδιότητές του. Επίσης, γνωρίζω πολύ καλά ότι έχει κάνει την χαρτογράφηση και για το νότιο Αιγαίο, ιδιαίτερα για την Δωδεκάνησο και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια για αυτό, δηλαδή για το ενδιαφέρον που έχει δείξει και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που αφορούν την Δια Βίου Μάθηση στην περιοχή.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, είναι ένας σημαντικός θεσμός και δίνει διέξοδο σε δεκάδες συνανθρώπους μας και ανοίγει νέους ορίζοντες. Αυτό, το γνωρίζεται πολύ καλά. Εκτιμώ όμως ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή. Στην Δωδεκάνησο, δεν μπορεί η σύσταση σχολείων ή τμημάτων να καθορίζεται με τα ίδια κριτήρια που υπάρχουν σε αστικές περιοχές, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίπολη κ.λπ., και αναφέρομαι σχετικά με τον αριθμό των μαθητών. Λέω για παράδειγμα, ότι στην Κάρπαθο πέρυσι υπήρχαν 8 αιτήσεις για να μπορεί να συσταθεί τμήμα, απορρίφτηκε η δημιουργία τμήματος, αφού το άρθρο 5 του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας προέβλεπε τον αριθμό 12 έως 20 εκπαιδευόμενους.
Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζεται και εσείς ως Πανεπιστημιακός ότι είναι πολύ σημαντικό, την αγωνία των πολιτών, να την μετουσιώνουμε σε πολιτικές παρεμβάσεις. Πολλοί από τους συμπολίτες μας στο παρελθόν δεν μπόρεσαν να έχουν τον τίτλο σπουδών Γυμνασίου ή Λυκείου και θα πρέπει στις απομονωμένες νησιωτικές περιοχές, σε μία περιοχή δύσκολη που η κρίση χρειάζεται ευκαιρίες, να δώσουμε την ευκαιρία μάθησης και σε αυτούς που ζητούν τίτλο σπουδών.
ʼρα, λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η σχετική διάταξη και να δημιουργηθεί η δυνατότητα, να αποτρέψουμε τους αποκλεισμούς και να εξαιρεθούν τα δυσπρόσιτα νησιά από αυτή την διάταξη, για να μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα.
Επίσης, το Υπουργείο, πρέπει να εξετάσει την δημιουργία αυτόνομων σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και σε άλλα νησιά, όπως στην Κω, την Κάλυμνο και όχι να λειτουργούν ως παραρτήματα του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Ρόδου, γιατί αυτό γίνεται σήμερα. Αυτό πρέπει να γίνει, προκειμένου το βόρειο συγκρότημα, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι είναι 21 κατοικημένα νησιά, με 19 μεγάλα νησιά κατοικημένα και χρειάζεται στο βόρειο συγκρότημα από την Κω και επάνω να υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Επίσης, θέλω να αναφερθώ στα θέματα των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, για αυτή την περιοχή. Αφορά την Ελλάδα, γενικότερα, πρέπει να μπει ένα σταθερό πλαίσιο σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται έγκαιρα με την στελέχωση του προσωπικού, προκειμένου στο χρονικό διάστημα της εγγραφής των σπουδαστών να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να ξεκινήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Βεβαίως, για το δημόσιο, κύριε Υπουργέ.
Επίσης, πρέπει να δείτε κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις υποδομές των Ι.Ε.Κ. και ιδίως ότι έχει σχέση με τα εργαστήρια και τους ηλεκτρονικού υπολογιστές. Για παράδειγμα στο Ι.Ε.Κ. της Ρόδου, δηλαδή σε περιοχή 140.000 κατοίκων, έχει υπολογιστές παλαιάς τεχνολογίας και θεωρώ ότι αυτή η αναβάθμιση μπορεί να ενταχθεί με την χρηματοδότηση κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος και αυτό, είναι ενδεχόμενο που αξίζει να το εξετάσετε για την επόμενο περίοδο. Το αναφέρω, ιδιαίτερα μάλιστα, γιατί όταν υπάρχει το πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020.
Ένα τρίτο στοιχείο σε σχέση με τα Ι.Ε.Κ., είναι, η σύστοιχη λειτουργία των δομών επαγγελματικής κατάρτισης με το τοπικό αναπτυξιακό πρότυπο κάθε περιοχής. Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπε ο κ. Υπουργός, ότι θα πρέπει να παρέμβουμε εκεί που η ζωή έχει ανάγκη. Ακούστε, είναι ένα ζήτημα κεντρικού σχεδιασμού, αλλά κυρίως πιστεύω ότι είναι ένα στοιχείο εξορθολογισμού, γιατί όταν σχεδιάζουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ουσιαστικά σκιαγραφούμε και το αναπτυξιακό πρότυπο της περιοχής.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα να σας παρακαλέσω, κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος, ότι από τις διαβεβαιώσεις και από τις επισημάνσεις που μου έχετε κάνει σε πολλές μεταξύ μας συναντήσεις που είχαμε στο Υπουργείο, έχετε κατανοήσει το ζήτημα αυτό και ιδιαίτερα για την Δωδεκάνησο, να σας παρακαλέσω ότι ο προσανατολισμός στα τουριστικά επαγγέλματα είναι πολύ σημαντικός και χρειάζεται να δώσετε έμφαση στην Κω, Κάλυμνο και την Λέρο -σε νησιά του βορείου συγκροτήματος- για τα θέματα του τουρισμού, γιατί είναι κάτι που δεν υπάρχει και έχει μάλιστα και ισχνή παρουσία στην Ρόδο.
Επίσης, θα πρότεινα, σε ότι αφορά τις δομές για Δια Βίου Μάθηση, να διερευνηθεί η δυνατότητα νέων παιδαγωγικών μεθόδων, όπως είναι η μάθηση και η φοίτηση εξ αποστάσεως με υποδομές e-learning. Προτείνω ότι αυτό μπορεί να το στηρίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δηλαδή αυτή την ανάγκη για τον πολυνησιακό χώρο και νομίζω ότι θα δώσουμε και μία διέξοδο και στον αριθμό τμημάτων και σε νέες τεχνικές.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ για τα θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Πολύ σωστά ο κ. Κριτσωτάκης και ο κ. Μαντάς, επεσήμανε ότι στην πρόσκληση, θα έπρεπε να συζητήσουμε και αυτά τα θέματα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συγνώμη, ο κ. Υπουργός, είπε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και νομίζω ότι θα εξαντλήσουμε τα θέματα έρευνας και τεχνολογίας σε μεγάλο βαθμό κια θα είναι και ποιο επίκαιρο αλά θα υπάρχει και συγκεκριμένο αντικείμενο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Είναι πολύ σημαντικό και χάρηκα που ο κ. Υπουργός, ανακοίνωσε ότι θα έρθει την άλλη εβδομάδα. Στέκομαι μόνον, κ. Πρόεδρε, σε ένα σημείο ότι έθεσα προσωπική πρόσκληση και έκκληση στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής στο Υπουργείο, να υπάρχει εθνικός διάλογος για την παιδεία από επάνω προς τα κάτω. Επιχαίρω σήμερα που ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι μετά από 30 χρόνια θα συζητήσει στην Επιτροπή μας το Υπουργείο η ηγεσία, τα θέματα που αφορούν τους σκοπούς της εκπαίδευσης, τα περιεχόμενα μάθησης, την μεθοδολογία και τις αξιολογικές διαδικασίες. Δηλαδή, το πλαίσιο που αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια και ξεκινώντας, όχι από το Δημοτικό αλλά από την Προσχολική Αγωγή. Γιατί, τότε μόνον ελπίζουμε ότι οι έλληνες, θα έχουν σύνδεση με την αγορά εργασίας στην προοπτική του χρόνου και θα έχουν την εκπαίδευσα που τους αντιστοιχεί και τους αξίζει.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.