«Οι κάτοικοι που έχουν επιλέξει και επιμένουν να ζουν στο Αγαθονήσι, ζητούν από την Πολιτεία να τους εγγυηθεί το αυτονόητο: το δικαίωμα στην εργασία», τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που ανέδειξε με Ερώτηση στη Βουλή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο νησί με την άρνηση της Πολιτείας να παραχωρήσει σε επιχείρηση, που απασχολεί 27 κατοίκους, δύο δημόσια κτήματα για τη δημιουργία συσκευαστηρίου.

Ο κ. Κόνσολας στην Ερώτησή του επισημαίνει ότι τη δυνατότητα απασχόλησης των κατοίκων στο Αγαθονήσι την υπονομεύει η ίδια η Πολιτεία με την άρνησή της να διευκολύνει τη μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται στο νησί και απασχολεί 27 κατοίκους.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, έχει ζητήσει τη μίσθωση δύο κτημάτων που ανήκουν στο δημόσιο για τη δημιουργία συσκευαστηρίου, που είναι απόλυτα αναγκαίο για τη βιωσιμότητα και την προοπτική της. Οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί στην ΕΤΑΔ αλλά οι διαδικασίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

Όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, η καθυστέρηση αυτή, ενδέχεται να οδηγήσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση στην αναστολή λειτουργίας της και τότε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το νησί αλλά και για τους κατοίκους που απασχολούνται στην επιχείρηση.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου προτείνει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου να παραχωρούνται κατ’ εξαίρεση με μίσθωμα ή με διαπραγμάτευση ακίνητα του δημοσίου σε μικρά νησιά, για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, είναι ο μόνος τρόπος  για να μην ερημοποιηθούν αυτά τα νησιά και να μην εγκαταλειφθούν από όσους επιμένουν να ζουν ακόμα σε αυτά.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

30.03.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΜΙΣΘΩΣΗ Ή ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ_ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ