Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κόνσολας είχε θέσει τα εξής ερωτήματα προς το Υπουργείο Τουρισμού:
 
1ον: Εάν το Υπουργείο Τουρισμού έχει κοστολογήσει τις επιπτώσεις στον τουρισμό σε αυτά τα νησιά. Ποια ποσά διατέθηκαν, αναλυτικά και ανά νησί (Κως, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος) για την τουριστική προβολή και την αποκατάσταση της εικόνας τους ως τουριστικών προορισμών το 2015 και το 2016;
 
2ον: Εάν προτίθεται το Υπουργείο Τουρισμού να θέσει σε άμεση προτεραιότητα τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής, διαφήμισης και αποκατάστασης της εικόνας αυτών των νησιών ως τουριστικών προορισμών, σε συνεργασία με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τους φορείς του τουρισμού. Πόσοι είναι οι διαθέσιμοι πόροι που μπορούν να διατεθούν για αυτό το σκοπό;
 
Στην απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού με ημερομηνία 26.1.2017 δεν δίνεται κανένα απολύτως στοιχείο σχετικά με τα συγκεκριμένα ερωτήματα.
 
Το Υπουργείο περιορίζεται να αναφερθεί, γενικά και αόριστα, σε επισκέψεις δημοσιογράφων, tour operators και bloggers, όταν είναι γνωστό ότι πολλές φορές τις δαπάνες φιλοξενίας όλων αυτών των ανθρώπων τις καταβάλλουν τοπικοί φορείς στα νησιά.
 
Αναφέρεται, επίσης, σε προγράμματα συνδιαφήμισης, χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία και χωρίς βεβαίως να γνωρίζει κανείς τίποτα για αυτά.
 
Κατά τα άλλα, απουσιάζει κάθε ουσιαστική απάντηση, σχετικά με τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Κόνσολας.
 
Σε δήλωση του, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. 
Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού στην ερώτηση που κατέθεσα, αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, αλλά ούτε και η βούληση για να ενισχυθεί ο τουρισμός των νησιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό.
 
Αποδεικνύεται ότι:
 
-Το Υπουργείο Τουρισμού, δύο χρόνια μετά, δεν έχει κοστολογήσει τις συνέπειες στον τουρισμό των 5 νησιών ( Λέσβος, Κως, Χίος, Σάμος, Λέρος).
 
-Το Υπουργείο Τουρισμού δεν είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για το ποια ποσά διατέθηκαν, αναλυτικά και ανά νησί (Κως, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος) για την τουριστική προβολή και την αποκατάσταση της εικόνας τους ως τουριστικών προορισμών το 2015 και το 2016. Προφανώς γιατί εκεί θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.
 
-Το Υπουργείο Τουρισμού, δύο χρόνια μετά, δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής, διαφήμισης και αποκατάστασης της εικόνας αυτών των νησιών ως τουριστικών προορισμών, σε συνεργασία με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τους φορείς του τουρισμού. Δεν είναι σε θέση να πει αν και ποιους πόρους διαθέτει για αυτή την προσπάθεια.
 
Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα Υπουργείο περιορισμένης ευθύνης και μειωμένων αρμοδιοτήτων, που έχει περιοριστεί σε διακοσμητικό ρόλο.
 
Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που η ίδια ευθύνεται για το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός σε αυτά τα νησιά».