Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μιχελάκη, με τους κ.κ. Παπαγεωργίου και Ζερβό στη Ρόδο έχει τεθεί ήδη εκτός στόχων, αφού προέβλεπε έναρξη των εργασιών στα τέλη Νοεμβρίου.
 
Ο Δήμος Ρόδου, αντί για την τροποποίηση της αρχικής οικοδομικής άδειας, υποχρεούται να εκδώσει νέα οικοδομική άδεια, κάτι που σημαίνει ότι και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να εκδώσει νέα άδεια εγκατάστασης. Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Κόνσολας με το Δήμαρχο Ρόδου, κ. Κουσουρνά, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η Πολεοδομία του Δήμου Ρόδου θα έχει εκδώσει τη νέα οικοδομική άδεια μέσα σε τρεις εβδομάδες. 
 
Ο Βουλευτής ζητά από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη νέα άδεια εγκατάστασης, τις γνωμοδοτήσεις και να τεθεί νέο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής. 
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει: 
 
«Σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν προτίθεμαι να είμαι παθητικός συμμέτοχος, φαινομένων και πρακτικών που ζήσαμε στο παρελθόν, σχετικά με την κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
 
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα έχει πέσει έξω χρονικά. Η νέα καθυστέρηση, λόγω και όλων όσων συνέβησαν στο παρελθόν, εγείρει νέα καχυποψία αλλά και πλήττει την αξιοπιστία όλων. 
 
Οι δεσμεύσεις που δίνονται πρέπει να τηρούνται, ιδιαίτερα για ένα τόσο σπουδαίο και απαραίτητο έργο υποδομής. Μετά την έκδοση της νέας οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία, δεν υπάρχουν ούτε δικαιολογίες αλλά ούτε και περιθώρια για καθυστερήσεις. 
 
Το ΥΠΕΚΑ πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση της νέας άδειας εγκατάστασης, να επιταχυνθούν οι γνωμοδοτήσεις και η ΔΕΗ θα πρέπει να θέσει νέο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης του έργου».
 
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής: 
 
Tην 1η Οκτωβρίου, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλείς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μιχελάκη, και τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Ζερβό, επισκέφθηκαν τη Ρόδο για το θέμα της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στο νησί. 
 
Τέθηκε νέο χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε την έναρξη των έργων στο τέλος του Νοεμβρίου. 
 
Δημιουργήθηκε σε όλους η εντύπωση ότι όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια είχαν αρθεί και ένα μεγάλης σπουδαιότητας έργο υποδομής θα ξεκινούσε. 
Δυστυχώς, το χρονοδιάγραμμα αυτό, έχει πέσει έξω χρονικά. 
 
Απαιτήθηκε από το Δήμο, αντί για τροποποίηση, η έκδοση νέας οικοδομικής άδειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται νέα άδεια εγκατάστασης από το ΥΠΕΚΑ και επικαιροποίηση των σχετικών διαδικασιών. 
 
Το παρελθόν με την αναβλητικότητα και την κωλυσιεργία στην κατασκευή του εργοστασίου, δημιουργεί κλίμα καχυποψίας και υπονομεύει την αξιοπιστία των δεσμεύσεων που δίνονται. 
 
Απαιτείται να διαλυθεί αυτό το κλίμα καχυποψίας. 
 
Σε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με διαβεβαίωση του Δημάρχου Ρόδου, θα εκδοθεί η νέα οικοδομική άδεια. 
 
Είναι σαφές ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ αλλά και της ΔΕΗ. 
 
Να υπάρξει νέο και δεσμευτικό αυτή τη φορά χρονοδιάγραμμα έναρξης και εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ. 
 
Αναμένω ενημέρωση για τις ενέργειές σας.