Η λειτουργία του ΟΑΕΕ, βρίσκεται σε οριακό σημείο αφού ο οργανισμός αναγκάζεται, πλέον, να δανείζεται χρήματα από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών προκειμένου να είναι σε θέση να καταβάλει τις συντάξεις.
 
Από τους 700.000 ασφαλισμένους, σχεδόν το 50% δεν πληρώνει τις εισφορές του ή βρίσκεται σε αδυναμία να τις καταβάλει. Όλοι αυτοί έχουν τεθεί εκτός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
 
Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύονται διαρκώς χρέη που είναι μαθηματικά αδύνατο να αποπληρώσουν στο μέλλον αυτοί οι άνθρωποι.
 
Σημαίνει, όμως, ότι συρρικνώνονται, δραματικά, οι πόροι του ΟΑΕΕ που προορίζονται για τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση.
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 12 δις ευρώ, ποσό που είναι αδύνατον να αποπληρωθεί.
Ταυτόχρονα, τα χρέη του ΟΑΕΕ υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ.
 
Εάν υπάρξει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών το μόνο βέβαιο είναι ότι θα οδηγήσει και άλλους επαγγελματίες και ασφαλισμένους εκτός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και θα δημιουργήσει νέες οφειλές.
 
Αντίθετα, η κατεύθυνση πρέπει να είναι η επανένταξη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αυτών που οφείλουν σήμερα στον ΟΑΕΕ.
Είναι σαφές ότι χρειάζονται πλέον ρεαλιστικές προτάσεις και άμεσα μέτρα για να διασωθεί ο ΟΑΕΕ, πριν επέλθει το απόλυτο αδιέξοδο.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1.Εάν  κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει το μέτρο του παγώματος και της κεφαλαιοποίησης των έως σήμερα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα μετατροπής της οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο ή εξαγοράς ή καταβολής μειωμένης σύνταξης. Το μέτρο αυτό δεν δημιουργεί ελλείμματα ούτε πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων.
 
2.Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει έναν δίκαιο και ορθολογικό τρόπο προσδιορισμού των εισφορών συνδέοντας τις εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ με το εισόδημα τους.
 
3.Εάν κυβέρνηση προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέγουν ιδιωτικό φορέα, είτε για τον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών και της περίθαλψης, είτε για τον τομέα συντάξεων, προκειμένου να μην καταβάλουν υποχρεωτικά εισφορές και για τους δύο τομείς αλλά και να μην επιβαρύνουν, οικονομικά, τον ΟΑΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ.
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
Α/Α  ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ                     ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ   
1.Κόνσολας Μάνος                            Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου   
2.Καλαφάτης Σταύρος                        Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης   
3.Βεσυρόπουλος Απόστολος               Βουλευτής Ν. Ημαθίας   
4.Κατσαφάδος Κώστας                       Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων
5.Κεφαλογιάννης Γιάννης                  Βουλευτής Ν. Ρεθύμνης   
6.Γιόγιακας Βασίλης                          Βουλευτής Ν. Θεσπρωτίας   
7.Βλάσης Κωνσταντίνος                     Βουλευτής Ν. Αρκαδίας   
8.Κέλλας Χρήστος                             Βουλευτής Ν. Λάρισας   
9.Καββαδάς Αθανάσιος                      Βουλευτής Ν. Λευκάδος