Ο Βουλευτής αναφέρεται στην αναγκαιότητα λειτουργίας μιας τέτοιας δομής λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νησιωτικού χώρου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Ρόδος αλλά και τα μεγάλα νησιά δεν μπορούν να είναι ανυπεράσπιστα και ανοχύρωτα», ενώ ζητά να δοθεί θεσμική λύση μέσα από το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θα έρθει προς ψήφιση.
 
Ο κ. Κόνσολας ζητά από τον κ. Μιχελάκη να αναλάβει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει κοινή συνάντηση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των Βουλευτών του νομού προκειμένου να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και να προκριθεί η πλέον κατάλληλη και ρεαλιστική λύση.
 
Ο Βουλευτής επισημαίνει σε δήλωσή του:
 
«Η πρόταση που κατέθεσα, ένα χρόνο πριν, για τη δημιουργία δομής πολιτικής προστασίας στη Ρόδο, παραμένει σε ισχύ και είναι επίκαιρη όσο ποτέ.
 
Δεν διεκδικώ την απόλυτη αυθεντία, ζητώ να συναντηθούμε όλοι σε ένα τραπέζι με τον Υπουργό Εσωτερικών και να βρούμε την κατάλληλη και ρεαλιστική λύση που θα πρέπει να προσλάβει και θεσμική ισχύ.
 
Οι συνθήκες είναι ώριμες για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε αυτό το στόχο.
 
Δεν έχει νόημα να κάνουμε διαπιστώσεις πλέον. Η Ρόδος πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα φέτος από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
 
Πρέπει να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε τον τόπο μας».
 
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, έχει ως εξής:
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Είναι δεδομένο ότι οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, επιβάλουν μία άλλη αντιμετώπιση στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
 
Οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο, ανέδειξαν το πρόβλημα αυτό σε όλες του τις διαστάσεις.
 
Οι νησιωτικοί δήμοι, και ιδιαίτερα ένας μεγάλος δήμος όπως η Ρόδος, στερούνται μιας αυτόνομης δομής πολιτικής προστασίας, με επιχειρησιακές δυνατότητες και προσωπικό που θα λειτουργήσει είτε αποτρεπτικά και προληπτικά είτε αποτελεσματικά σε ό, τι αφορά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές.
 
Ο Καλλικράτης, με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε, δεν αντιμετώπισε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις.
 
Με την ψήφισή του κατέστη απαγορευτική και αδύνατη η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
 
Η αυτόνομη δομή πολιτικής προστασίας, όμως, είναι απαραίτητη σε ένα μεγάλο νησιωτικό δήμο, όπως η Ρόδος, που δεν μπορεί να μένει ανοχύρωτος και ανυπεράσπιστος.
 
Από τον Αύγουστο του 2012 έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση,  δημόσια, στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδη, και στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία μιας αυτόνομης δομής πολιτικής προστασίας είτε σε επίπεδο Δήμου είτε σε επίπεδο Περιφέρειας.
 
Η πρόταση αυτή αφορά στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος, εκεί που είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση μέχρι να έρθει η βοήθεια.
 
Η λειτουργία αυτής της δομής πολιτικής προστασίας δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια ΑΣΕΠ.
 
Στην περίπτωση της Ρόδου υπάρχουν τα οχήματα, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός αλλά και το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. 
 
Είμαι πεπεισμένος ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας αυτόνομης δομής πολιτικής προστασίας σε ένα μεγάλο νησιωτικό δήμο, όπως η Ρόδος.
 
Εκτιμώ ότι στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, μπορεί να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί θεσμικά το ζήτημα.
 
Να αποκατασταθεί μία στρέβλωση που προκλήθηκε από την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε τους νησιωτικούς δήμους, ο Καλλικράτης.
 
Για αυτούς τους λόγους ζητώ από εσάς, να αναλάβετε την πρωτοβουλία και να καλέσετε σε συνάντηση τους εκπροσώπους των φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά τους Βουλευτές Δωδεκανήσου προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να επιλυθεί θεσμικά το ζήτημα.