Τα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορά μας και η μεγάλη ακτογραμμή απαιτούν αυξημένα μέτρα ελέγχου για την πάταξη του φαινομένου. Η παρουσία της Frontex, οι προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας αποδίδουν καρπούς και τον τελευταίο καιρό έχουμε αθρόες συλλήψεις λαθρομεταναστών στα Δωδεκάνησα.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στην έλλειψη υποδομών για την εποπτεία και φρούρηση των κρατουμένων αλλά και στην έλλειψη προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ, στις τοπικές αστυνομικές αρχές, που θα τους συνοδεύσει στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης λαθρομεταναστών. Επιπρόσθετο πρόβλημα είναι και η έλλειψη προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ στα νησιά, που αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες πάταξης της λαθρομετανάστευσης.

Ενδεικτικά, θα ήθελα να σας ενημερώσω για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σύμη. Στις 22 Αυγούστου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 17 λαθρομετανάστες, στις 26 Αυγούστου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 47 και στις 28 Αυγούστου άλλοι 40.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν το Φαρμακονήσι και η Λέρος. Είναι σαφές ότι ούτε υποδομές υπάρχουν για την κράτηση και φιλοξενία τους σε αυτά τα νησιά αλλά ούτε και η αναγκαία αστυνομική δύναμη για την εποπτεία αλλά και τη μεταφορά τους, με το πλοίο, στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και κράτησης στην ενδοχώρα. Υπενθυμίζεται, ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου είναι από τις πιο υποστελεχωμένες σε όλη την Ελλάδα. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εγκυμονεί κινδύνους που είναι ορατοί και ευδιάκριτοι.

Θα πρέπει να ισχύσει ότι ακριβώς ισχύει και για τους λαθρομετανάστες που εντοπίζονται στην περιοχή του Έβρου.

Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι τα Δωδεκάνησα αποτελούν τουριστικό προορισμό και κάθε σκέψη για τη δημιουργία κέντρων κράτησης στα νησιά μας, πρέπει να αποκλειστεί.

Αυτό που προέχει είναι η δημιουργία υπηρεσίας, σε κεντρικό επίπεδο, αποτελούμενη από

συνοριοφύλακες που θα αναλαμβάνει την άμεση μεταγωγή των λαθρομεταναστών, από τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, στα κέντρα κράτησης αλλά και η ανάπτυξη και παρουσία δύναμης συνοριοφυλάκων στα νησιά μας, όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 235/2007.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της άμεσης μεταφοράς στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας, των λαθρομεταναστών που εντοπίζονται και συλλαμβάνονται στα νησιά των Δωδεκανήσων.

2. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η δημιουργία ειδικής μονάδας- υπηρεσίας, αποτελούμενης από συνοριοφύλακες, που θα αναλαμβάνει την άμεση μεταγωγή των λαθρομεταναστών, από τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προς τα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας.

3. Εάν θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 235 /2007 που προβλέπει την ανάπτυξη και παρουσία δύναμης συνοριοφυλάκων σε Ρόδο και Κω.

4. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας είναι η εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων, που βρίσκονται στα νησιά στην επιχείρηση πάταξης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.