Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 22 για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό, η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου Κρήτης (ΑΣΤΕΑΝ) μετονομάζεται σε Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, ενώ την ίδια στιγμή δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για την ΑΣΤΕΡ.
 
Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να ισχύσει ανάλογη θεσμική αναβάθμιση και για την ΑΣΤΕΡ, ζητώντας να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλο το Αιγαίο.
 
Στην παρέμβασή του προς την κα. Κεφαλογιάννη, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
Αξιότιμη Κυρία
Όλγα Κεφαλογιάννη,
Υπουργό Τουρισμού
 
Κυρία Υπουργέ,
 
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή 27.6 στη Βουλή, στο άρθρο 22 παρ. 1, που σχετίζεται με θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό, προβλέπεται η μετονομασία της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου σε Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης.
 
Η θεσμική και λειτουργική αυτή αναβάθμιση εξαιρεί την ΑΣΤΕΡ.
Η Ρόδος, το νησί του Αιγαίου που έχει ταυτιστεί, όσο κανένα άλλο με την τουριστική ανάπτυξη, δικαιούται να διεκδικεί ανάλογη και αντίστοιχη αναβάθμιση για την ΑΣΤΕΡ.
 
Ιδιαίτερα, όταν έχει βιώσει έντονο το συναίσθημα της αδικίας από την επιλογή της Πολιτείας να δημιουργήσει πανεπιστημιακές σχολές για τον τουρισμό στη Χίο και στον Πειραιά.
 
Θεωρώ ότι θα πρέπει, στο υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, και σε ό, τι αφορά στο συγκεκριμένο άρθρο να συμπεριληφθεί η ανάλογη και αντίστοιχη θεσμική αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ, που πρέπει να μετεξελιχθεί στον κεντρικό πυλώνα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλο το Νότιο και Βόρειο Αιγαίο και στις Κυκλάδες.
 
Η ΑΣΤΕΡ έχει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, ιστορία και προσφορά από την ΑΣΤΕΑΝ. Έχει συμβάλλει στην άρτια και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στα τουριστικά επαγγέλματα.
 
Εκτιμώ ότι θα αντιληφθείτε την αναγκαιότητα της, θεσμικής και λειτουργικής της, αναβάθμισης.
 
Με την ευκαιρία σας καταθέτω και τις ακόλουθες προτάσεις για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης:
 
– Η ισοτιμία των πτυχίων που χορηγούν οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, όπως η ΑΣΤΕΡ και η ΑΣΤΕΑΝ, με αυτά των ΤΕΙ.
 
– Η δυνατότητα στους αποφοίτους αυτών των σχολών να εντάσσονται σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
 
– Η αναβάθμιση, επικαιροποίηση και μετεξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών που πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.
 
– Η δημιουργία ενός νέου οργανωτικού και θεσμικού πλαισίου που θα δώσει τη δυνατότητα σε σχολές, όπως η ΑΣΤΕΡ και η ΑΣΤΕΑΝ, να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους, αποκομίζοντας έσοδα.
 
– Η φοίτηση σε αυτές τις σχολές, αλλοδαπών φοιτητών με αντίστοιχη καταβολή διδάκτρων. Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στη Μεσόγειο.