Ο Βουλευτής εκτιμά ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά, κυρίως, να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
 
Τονίζει χαρακτηριστικά ότι η επανάληψη ενός ανάλογου περιστατικού με αυτό που συνέβη στη Σαντορίνη το καλοκαίρι του 2013, θα είναι καταστροφικό για τον τουρισμό μας.
 
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει τις δύο πολύωρες διακοπές του τελευταίου δεκαημέρου στο νησί και θέτει ζήτημα διερεύνησης των αιτίων από τον ΔΕΔΔΗΕ.
 
Κάνει αναφορά στην αναβάθμιση του δικτύου και των μετασχηματιστών στις μονάδες της ΔΕΗ στη Ρόδο και θέτει το ερώτημα στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ για το αν επαρκεί το προσωπικό ή αν έχει εκπαιδευτεί επαρκώς το προσωπικό στις απαιτήσεις του νέου δικτύου.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή Δωδεκανήσου.
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 
ΘΕΜΑ:  «Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε Ρόδο και Χάλκη»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Τον τελευταίο καιρό στη Ρόδο υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είτε σε ολόκληρο το νησί είτε σε μεμονωμένες περιοχές.
 
Ανάλογες διακοπές ρεύματος πραγματοποιούνται, με μεγαλύτερη συχνότητα, στη Χάλκη.
 
Στις 9 Μαρτίου υπήρξε διακοπή ρεύματος για δύο ώρες στο νησί, ενώ δύο αντίστοιχες δίωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος έγιναν το Σάββατο 19 Μαρτίου.
 
Με δεδομένο ότι το Δίκτυο Μεταφοράς Ρεύματος στη Ρόδο αναβαθμίστηκε εντός του 2015 από τα 66κV στα 150kV, προκύπτουν ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του δικτύου αν υπάρξει αυξημένη ζήτηση, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο που ξεκινά σε λίγες μέρες.
 
Μία αντίστοιχη επανάληψη του περιστατικού που συνέβη στη Σαντορίνη το καλοκαίρι του 2013, θα ήταν καταστροφική για τον τουρισμό μας και τη Ρόδο.
 
Με δεδομένη την αναβάθμιση των δικτύων υψηλής τάσης και των μετασχηματιστών στις μονάδες της ΔΕΗ στο νησί, είναι σαφές ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι.
 
Από τη συμπεριφορά του δικτύου έως την εκπαίδευση του προσωπικού ή και τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ στη Ρόδο με εξειδικευμένο προσωπικό.
 
Είναι, επίσης, σαφές ότι ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει άμεσα να επιληφθεί του ζητήματος προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στην τουριστική περίοδο.
 
Κυρίως, όμως, οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα για τις αιτίες που προκαλούν τις διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Αν ο ΔΕΔΔΗΕ είναι σε θέση να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις αιτίες που προκαλούν διακοπές της ηλεκτροδότησης σε Ρόδο και Χάλκη. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η διοίκηση της εταιρείας για να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που αρχίζει σε λίγες μέρες.
 
2. Εάν το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ στις μονάδες της επιχείρησης στη Ρόδο επαρκεί ή είναι επαρκώς εκπαιδευμένο στις ανάγκες των νέων δεδομένων που δημιουργεί η αναβάθμιση του Δικτύου Μεταφοράς, που έγινε μέσα στο 2015.
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου