Πριν από 2 ημέρες πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 157 νέων διασωστών του Εθνικού Κέντρου ʼμεσης Βοήθειας.
Εκκρεμεί όμως η κατανομή τους στα κέντρα και στους σταθμούς του ΕΚΑΒ της χώρας. 
 
Είναι, όμως, σαφές ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα της προκήρυξης του 2012, σύμφωνα με την οποία έγινε η πρόσληψη των 157 νέων διασωστών του ΕΚΑΒ. 
 
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η κατανομή τους κατά τα ? στην Αττική , όπως προβλεπόταν.
 
Η υποστελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στα νησιά και ιδιαίτερα στα κέντρα και στους τομείς του ΕΚΑΒ αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η προσφυγική κρίση, επιβάλλουν να δοθεί προτεραιότητα στις νησιωτικές περιοχές.
 
Πρέπει να επισημανθεί ότι στο ΕΚΑΒ Ρόδου, οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους αφού ο αριθμός των διασωστών δεν επαρκεί για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες.
 
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στους τομείς του ΕΚΑΒ σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο. Η προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ στην οποία προβλέπεται η πρόσληψη διασωστών, ενδέχεται να μην έχει τελεσφορήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, για αυτό το λόγο θα πρέπει να τοποθετηθούν στους τομείς του ΕΚΑΒ σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο διασώστες που ήδη ορκίστηκαν και εκκρεμεί η τοποθέτηση τους.
 
ʼλλωστε, σε λίγο καιρό αρχίζει η θερινή περίοδο κατά την οποία ο πληθυσμός των νησιών, τα περιστατικά και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.
 
Προκύπτει, επίσης, και το ζήτημα της ενίσχυσης των τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα με νέα ασθενοφόρα αφού πέρα από την έλλειψη ασθενοφόρων (στη Ρόδο υπάρχουν μόνο τρία) ο στόλος των οχημάτων είναι γερασμένος και καταγράφονται συνεχείς βλάβες.
 
Με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την παραλαβή των νέων οχημάτων του ΕΚΑΒ θα πρέπει να γίνει η κατανομή τους και να ενισχυθούν με τα νέα οχήματα οι τομείς του ΕΚΑΒ σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν προτίθεται να προβεί στην κατανομή και τοποθέτηση μέρους των 157 διασωστών του ΕΚΑΒ που ορκίστηκαν πρόσφατα στους τομείς του ΕΚΑΒ σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο.
 
2. Προτίθεται να ενισχύσει με νέα οχήματα, από το διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε, τους τομείς του ΕΚΑΒ σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο;
 
 
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας
 
Βουλευτής Δωδεκανήσου