Ο κ. Κόνσολας ζητά να υπάρξει αναστολή πληρωμών σε ό, τι αφορά στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα οκτώ και πλέον μηνών αλλά και να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση για τις υποχρεώσεις τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά από πρωτοβουλία και συνεννόηση του Υπουργείου Οικονομικών με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
 
Σε δήλωσή του ο Βουλευτής επισημαίνει:
 
«Έθεσα το ζήτημα από την πρώτη στιγμή και έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπιστεί.
 
Δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός για 200 φορολογούμενους που υπέστησαν καταστροφές τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους ούτε να οδηγηθεί σε κατάρρευση το ασφαλιστικό και το τραπεζικό σύστημα.
 
Θα συνεχίσω να πιέζω με κάθε μέσο και δυνατότητα που διαθέτω,
Είναι το αυτονόητο, που πρέπει να πράξει η Πολιτεία. Η Ρόδος διεκδικεί να ισχύσει για τους πλημμυροπαθείς ότι ίσχυσε και για τους πλημμυροπαθείς του Έβρου.
 
Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:
 
 
E Π Ι Κ Α Ι Ρ Η       Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
 
Προς
 
1. Υπουργό Οικονομικών
2. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
 
ΘΕΜΑ: ”Αναστολή πληρωμών για 8 μήνες, σε ό,τι αφορά φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πολιτών και επιχειρήσεων στη Ρόδο και στην Ψέριμο, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες”
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Όπως γνωρίζετε, η θεομηνία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τη Ρόδο την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, πέρα από το βαρύ τίμημα τεσσάρων ανθρώπινων ζωών, προκάλεσαν ζημιές σε 200 νοικοκυριά και 70 επιχειρήσεις.
 
Ανάλογες καταστροφές έγιναν και στην Ψέριμο.
 
Πέρα από την πρώτη δόση του οικονομικού βοηθήματος, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις και εξελίξεις.
 
Είναι σαφές ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ανάλογη με αυτή που έχει ισχύσει σε παρεμφερείς περιπτώσεις, για την αναστολή, για οχτώ τουλάχιστον μήνες, των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές. Ανάλογη μέριμνα πρέπει να υπάρξει και για τις υποχρεώσεις τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Οικονομικών με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
 
Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, σε μία οριακή συγκυρία, για να ανακουφιστούν και να διευκολυνθούν άνθρωποι και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες σε Ρόδο και Ψέριμο.
 
ʼλλωστε τα μεγέθη δεν είναι απαγορευτικά, σε ό, τι αφορά στον αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
 
1. Εάν προτίθενται άμεσα, με υπουργική απόφαση, να αναστείλουν την υποχρέωση καταβολής φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, πολιτών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες σε Ρόδο και Ψέριμο.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής