Την πρότασή του για τριμερή προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη, την αποκατάσταση και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων συντήρησης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, επανέφερε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ο κ. Κόνσολας, υπενθύμισε ότι εδώ και τρία χρόνια έχει καταθέσει δημόσια πρόταση για την ανάληψη συλλογικής ευθύνης στο συγκεκριμένο ζήτημα που εκφράζεται μέσα από τη διαμόρφωση μιας νέας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, με τριμερή χρηματοδότηση, για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουν να υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου. Είναι μια πρόταση που είχα υποβάλλει επισήμως στον τότε Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μπαλτά το Μάρτιο του 2016 και έχει τη συναίνεση και τη συμφωνία του Δήμου και της Περιφέρειας», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη προοπτική κινείται πέρα από το χρονικό κύκλο ολοκλήρωσης μιας υπουργικής θητείας ή της θητείας μιας κυβέρνησης και απαιτεί συνέχεια μέσα στο χρόνο, με δέσμευση όλων των κυβερνήσεων.

Ανέφερε ότι η Πολιτεία εισπράττει εκατομμύρια σε ετήσια βάση από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου αλλά και τη Μεσαιωνική Πόλη, αλλά δεν έχει γίνει ορατή η αρχή της ανταποδοτικότητας, δηλαδή, να επιστρέφει ένα σημαντικό μέρος από αυτά στη Ρόδο.

Ο κ. Κόνσολας ανέφερε ότι μόνο από το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου οι εισπράξεις σε ετήσια βάση υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ το ΤΑΠΑ διαχειρίζεται 219 ακίνητα (163 οικίες και 50 καταστήματα) από τα οποία εισπράττει μόλις 450.000 ευρώ το χρόνο. Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν χαμηλά ή χαριστικά μισθώματα, ενώ δεν αξιοποιούνται τα συγκεκριμένα ακίνητα σύμφωνα με την εμπορική τους αξία.

Ουσιαστικά, προκύπτει ένας μέσος όρος 1.867 ευρώ το χρόνο από κάθε ακίνητο στη Μεσαιωνική Πόλη, δηλαδή 155 ευρώ το μήνα.

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η Ρόδος που προσφέρει 7 εκ. ευρώ το χρόνο έσοδα στην Πολιτεία από τους αρχαιολογικούς χώρους, απαιτεί αυτό που δικαιούται.

Οι πόροι για να χρηματοδοτήσουν αυτό το εγχείρημα υπάρχουν, σύμφωνα με το Βουλευτή Δωδεκανήσου και μπορούν να προέλθουν:

1ον: Από τη θέσπιση ενός εύλογου δείκτη ανταποδοτικότητας από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Ρόδου.

2ον: Από τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, γιατί δεν μπορεί 219 ακίνητα να αποφέρουν μόνο 450.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

3ον: Από την εκχώρηση ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι πόροι αυτοί να διατίθενται για έργα συντήρησης, ανάδειξης και τουριστικής προβολής μνημείων όπως η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Ο Μάνος Κόνσολας έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι το ζήτημα της ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την αυτοδιοίκηση αλλά και τους επιστημονικούς φορείς.