Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι «η νησιωτικότητα αντί να συνδέεται με πολιτικές συνοχές και ενίσχυσης, έχει ταυτιστεί  με την έννοια της υποστελέχωσης των κρατικών δομών και υπηρεσιών στα νησιά μας».
 
Τονίζει ότι το Πρωτοδικείο Κω χρειάζεται άμεση ενίσχυση με την τοποθέτηση ή την απόσπαση ενός δικαστή προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, ενώ ανάλογη κίνηση πρέπει να γίνει και για το Ειρηνοδικείο, στο οποίο πρέπει να υπηρετούν δύο Ειρηνοδίκες.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 
ΘΕΜΑ: «Υποστελέχωση του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Κω. ʼμεση ανάγκη τοποθέτησης ή απόσπασης Πρωτοδίκη και Ειρηνοδίκη»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η νησιωτικότητα αντί να συνδέεται με πολιτικές συνοχές και ενίσχυσης, έχει ταυτιστεί, δυστυχώς, με την έννοια της υποστελέχωσης των κρατικών δομών και υπηρεσιών στα νησιά μας.
Ο χώρος της Δικαιοσύνης δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή τη διαπίστωση.
 
Ιδιαίτερα στην Κω, που η λειτουργία του Πρωτοδικείου βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο Ειρηνοδικείο.
 
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κω, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και για να ευαισθητοποιήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης προχώρησε σε τριήμερη αποχή.
 
Το Πρωτοδικείο Κω χρειάζεται άμεση ενίσχυση με την τοποθέτηση ή την απόσπαση ενός δικαστή προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς.
 
Το Πρωτοδικείο Κω έχει ένα Πρόεδρο Πρωτοδικών, υπάρχουν δύο, πλέον, Πρωτοδίκες (καθώς αποχώρησε πρόσφατα, εκτάκτως, ένας, για προσωπικούς λόγους) και ένας Πάρεδρος. Παρά την αυταπάρνηση και την αίσθηση καθήκοντος που επιδεικνύουν είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.
 
Πληροφοριακά, στο Πρωτοδικείο της Κω δικάζονται 6 ΜΟΔ μηνιαία, και επίσης είναι τριπλάσιος ο αριθμός των ανακριτικών δικογραφιών λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος. Θα πρέπει να ασχολούνται με το ανακριτικό έργο, ειρήσθω εν παρόδω οι δικογραφίες από τις αρχές του 2015 έχουν αυξηθεί κατακόρυφα (250 δικογραφίες το 2015), με τις δικασίμους και να διεκπεραιώνουν τις υπόλοιπες εργασίες του Πρωτοδικείου και του Κτηματολογίου στο οποίο προΐσταται δικαστής.
 
Καλύπτουν, μάλιστα, και τις ανάγκες εκδίκασης αστικών και ποινικών υποθέσεων στην Κάλυμνο και ποινικών στη Λέρο.
 
Αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης παρατηρούνται και στο Ειρηνοδικείο Κω, στο οποίο υπηρετούν δύο Ειρηνοδίκες.
 
Η μία μετατέθηκε, ενώ η δεύτερη αναμένεται να αποχωρήσει κάνοντας χρήση της άδειας εγκυμοσύνης. Είναι σαφές ότι άμεσα θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά, να τοποθετηθούν δύο Ειρηνοδίκες στην Κω προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα και χωρίς προβλήματα το Ειρηνοδικείο του νησιού.
 
Η απονομή της Δικαιοσύνης και η εξυπηρέτηση των λειτουργών της αλλά και των πολιτών αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Στα νησιά, όταν αυτή η υποχρέωση τίθεται εν αμφιβόλω, είναι σαφές ότι η Πολιτεία στέλνει λάθος μήνυμα.
 
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν γνωρίζει τα προβλήματα υποστελέχωσης του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Κω.
 
2. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση τοποθέτηση ή  απόσπαση ενός Πρωτοδίκη στο Πρωτοδικείο Κω.
 
3. Εάν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση ή απόσπαση Ειρηνοδίκη στο Ειρηνοδικείο Κω.
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου