Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η μοναδική γιατρός που υπηρετεί στη Σύμη, μετά τη συνταξιοδότηση του ενός γιατρού και τη λήξη της σύμβασης του άλλου, έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.
 
Ο κ. Κόνσολας ζητά την άμεση στελέχωση του ιατρείου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν και τα βαθμολογικά και μισθολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.
 
Ταυτόχρονα, επαναφέρει για μία ακόμα φορά την πρότασή του για την θέσπιση θητείας κοινωνικού χαρακτήρα για τους στρατεύσιμους γιατρούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Οι πολίτες της Σύμης δικαιούνται το αυτονόητο, η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να εγγυηθεί το αγαθό της δημόσιας υγείας στους πολίτες του νησιού.
 
Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα εντός των επόμενων ημερών.
 
Παράλληλα, πρέπει να δούμε με διαφορετική οπτική το θέμα των κινήτρων προς τους γιατρούς, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταφεύγουμε σε ημίμετρα και θα αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα.
 
Αύριο θα καταθέσω και πρόταση με 6 νέα και γενναία κίνητρα που πιστεύω ότι θα ενισχύσουν τις δομές δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
 
Στα ζητήματα της υγείας και της παιδείας δεν κάνουμε αντιπολίτευση ούτε φθηνή πολιτική. Καταθέτουμε προτάσεις και ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλοι για να υπάρξουν λύσεις».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας
Κύριο Υπουργό Εθνικής ʼμυνας
 
ΘΕΜΑ: «ʼμεση στελέχωση με γιατρούς του Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Γνωρίζετε από τις έντονες παραστάσεις και διαμαρτυρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την υποστελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης, το οποίο έχει μείνει με μία μόλις γιατρό που έχει υπερβεί τα όρια της αντοχής της.
 
Σας επισημαίνω ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Σύμης προσεγγίζουν τους 3.000 ενώ ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται τη θερινή περίοδο αφού αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
 
Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, ότι δεν μπορεί να είναι υποστελεχωμένες, στο έσχατο επίπεδο, οι δομές δημόσιας υγείας του νησιού.
 
ʼμεσα θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών στο Περιφερειακό Ιατρείο της Σύμης.
 
Ταυτόχρονα, ως άμεση λύση, πρέπει να επανέλθει το μέτρο της κάλυψης κενών θέσεων στα νησιά με στρατεύσιμους γιατρούς, μία πρόταση που είχα καταθέσει και παλαιοτέρα στα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής ʼμυνας.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται να καλύψει άμεσα τις δύο κενές θέσεις γιατρών στο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης.
 
2. Αν το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας προτίθεται να επαναφέρει το μέτρο της κάλυψης των κενών θέσεων ιατρών στα νησιά με στρατεύσιμους γιατρούς.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου