οφείλεται στο κλίμα αβεβαιότητας και στην απειλή πολιτικής αποσταθεροποίησης, με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Πρέπει να καταλάβουμε ότι μας παρακολουθούν, είμαστε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και όχι σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Οποιοδήποτε λάθος μήνυμα, έχει επιπτώσεις. Ποιες είναι οι αγορές κυρία Βενιανάκη; Οι αγορές δεν είναι μόνο οι επενδυτές, αλλά και  ασφαλιστικά ταμεία και φορείς που επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα. Αν θεωρήσουν ότι η επένδυση αυτή είναι επισφαλής, τότε δεν αγοράζουν αλλά πουλάνε με αρνητικές επιπτώσεις για τα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε αλλά και για την οικονομία μας.
 
Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα, με τη στήριξη και τη συνεργασία των εταίρων μας σε αυτή τη νέα φάση, που πρέπει να οδηγήσει με ασφάλεια στην έξοδο της χώρας στις αγορές.
 
Η αντίδραση των αγορών ήταν ένα μήνυμα για την κυβέρνηση αλλά και για τον κ.Τσίπρα. Δεν ξέρω αν το έλαβε ο κ.Τσίπρας, διακρίνω, όμως, ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται από αμήχανος έως προσεκτικός και αποφεύγει ακραίες τοποθετήσεις και εξαγγελίες.
 
 
 
2. Το Δ.Ν.Τ φεύγει ή μένει με άλλη μορφή;
 
Η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και το πρόγραμμα προσαρμογής, στις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψει σε συνήθειες του παρελθόντος, θα επιστρέψει στη διόγκωση του δημόσιου τομέα, στα ελλείμματα και θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις.
 
Η προληπτική γραμμή πίστωσης δεν μπορεί να είναι νέο μνημόνιο ούτε μια νέα δανειακή σύμβαση την οποία δεν χρειαζόμαστε κιόλας. 
 
Θα υπάρχει ως δίχτυ ασφαλείας, στην ακραία περίπτωση που η χώρα θα χρειαστεί κεφάλαια για να καλύψει τις ανάγκες της. Όσο έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει.
 
Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, την ουσία, που είναι το άνοιγμα της συζήτησης  για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Θα ήταν ευχής έργο να αποτελέσει προϊόν συνεννόησης και συνεργασίας αυτό το εθνικό σχέδιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.
 
3. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να επιδιώξει μια μίνιμουμ προσέγγιση με την αντιπολίτευση για  την αντιμετώπιση του χρέους;
 
Η συνεννόηση και η συνεργασία επιβάλλονται από την ίδια την πραγματικότητα. 
 
Η διαπραγμάτευση για το χρέος δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Είναι εθνική υπόθεση και ευθύνη.
 
Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά του Πρωθυπουργού για ένα αποδεκτό πλαίσιο συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε ό,τι αφορά σε μια νέα συμφωνία για το δημόσιο χρέος. Αυτό δεν αποτελεί πολιτική τακτικισμού, είναι κίνηση ευθύνης.
 
Η χώρα δεν αντέχει την οξύτητα και τις διχαστικές λογικές. Δεν αντέχει το λαϊκισμό και το ” Όχι σε Όλα ” που έχει επιλέξει ο Σύριζα.
 
 
4. Επιδιώξατε μια ευρύτερη συμφωνία με τοπικούς φορείς για την διεκδίκηση τουριστικής σχολής στη Ρόδο. Που βρισκόμαστε;
 
Για πρώτη φορά θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου. Μαζί με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων αναλάβαμε μια κοινή πρωτοβουλία για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων, με κατεύθυνση τον τουρισμό και έδρα τη Ρόδο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς για την ενεργό συμμετοχή και τη στήριξή τους σε αυτή την πρόταση.
 
Αυτή η πρωτοβουλία οδηγεί σε ένα ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και την πανεπιστημιακή κοινότητα, που θα ξεκινήσει άμεσα. Υπάρχει θετική προδιάθεση από το Υπουργείο Παιδείας. Η Ρόδος διεκδικεί κάτι που της ανήκει δικαιωματικά.
 
Θέλω να διευκρινίσω για μια ακόμα φορά, κα. Βενιανάκη, ότι πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία και κυρίως ανοιχτή στη συμμετοχή και άλλων φορέων του νησιού αλλά και της Δωδεκανήσου.
 
Μέσα από αυτήν, θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί η Ρόδος σε κέντρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  αλλά και στην επαγγελματική κατάρτιση στον τουρισμό, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
 
5. Με τα λάθη του ΕΝΦΙΑ στη Δωδεκάνησο τι έγινε; Διορθώθηκαν;
Διορθώθηκαν εν μέρει. Η προσπάθεια που κάναμε για να φορολογούνται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ως ειδικά κτήρια και να μην υπάρχει υπέρογκη επιβάρυνση, απέδωσε.
 
Υπάρχουν, όμως, πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα, όπως η ένταξη στους χαμηλούς συντελεστές των διατηρητέων κτηρίων στους παραδοσιακούς και προστατευόμενους οικισμούς. Η συντήρηση αυτών των κτηρίων έχει μεγάλο κόστος, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τη φορολόγηση τους.
 
Κυρίως πρέπει να υπάρχει αίσθηση και βεβαιότητα φορολογικής δικαιοσύνης, να μην φορολογείται ο πολίτης με πλασματικές αξίες, γιατί πλασματικές είναι σήμερα οι αντικειμενικές αξίες. Και βέβαια να υπάρξει προοδευτική ελάφρυνση στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που σήμερα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
 
6. Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε προεκλογική τροχιά…Η Ν.Δ επιμένει ότι μπορεί να εξασφαλίσει 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου…Από που αλήθεια προκύπτει αυτό;
 
Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις, είναι επιζήμιο να καλλιεργείται κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Ο Σύριζα θέλει να σύρει τη χώρα σε εκλογές χρησιμοποιώντας ένα θεσμό, όπως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ευτελίζει τη συνταγματική πρόβλεψη της πλειοψηφίας των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που τέθηκε για να διασφαλιστεί η συναίνεση και η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων στο πρόσωπο του ρυθμιστή του πολιτεύματος. Μετατρέπει την εκλογή Προέδρου σε πεδίο άσκησης κομματικών σκοπιμοτήτων, σε μια κρίσιμη και καθοριστική συγκυρία για τη χώρα.
 
Θεωρώ ότι οι βουλευτές δεν εκβιάζονται και δεν εξαγοράζονται. Θα αποφασίσουν για τη χώρα και κυρίως με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα. Η επιλογή ενός προσώπου που θα ενώνει τον ελληνικό λαό, μπορεί να συγκεντρώσει ευρύτερη συναίνεση.
 
7. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ στη Δωδεκάνησο εκτιμάται ότι θα βγάλει ένα βουλευτή…Σας τρομάζει αυτό;
 
Κυρία Βενιανάκη, στα δυόμιση χρόνια που είμαι Βουλευτής ανέδειξα προβλήματα, κατέθεσα προτάσεις. Έδωσα πολλές μάχες στην πιο δύσκολη περίοδο που θα μπορούσε να υπάρξει.
 
Κάποιες μάχες τις κερδίσαμε, κάποιες άλλες όχι. Μπορώ, όμως, να κοιτάζω τους συμπατριώτες μου στα μάτια, δεν τους είπα ψέματα ποτέ, αγωνίστηκα και δούλεψα για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του, με πείσμα και ειλικρίνεια.
 
Τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Ακόμα και για αυτά που φαίνονται απλά και αυτονόητα, έδωσα μάχες, συγκρούστηκα, έγινα δυσάρεστος. Σέβομαι απόλυτα τη θέληση των πολιτών, όπως και όποτε αυτή εκφραστεί. ‘Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση των Δωδεκανησίων, η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. 
Σημασία έχει να τιμάς με πράξεις την εμπιστοσύνη και την αγάπη που σου έχουν δώσει οι συμπατριώτες σου.