Το Νοέμβριο του 2014, μετά από ομόθυμη και συντονισμένη προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας αλλά και στα πλαίσια του εξορθολογισμού και της ανάπτυξης των δομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θεσπίστηκε η ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο. Αντίστοιχο τμήμα αποφασίστηκε να ιδρυθεί και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε μάλιστα ο τότε Υπουργός Παιδείας, κ. Λοβέρδος.
 
Είναι, επίσης, γνωστό ότι αμέσως μετά υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία συναινούσε στην ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος διοίκησης τουρισμού, με έδρα τη Ρόδο.
 
Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το Δεκέμβριο του 2014, θεσπίστηκε η ίδρυση τμημάτων αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών και ναυτιλιακών σπουδών στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου (με έδρα τη Ρόδο για το τμήμα τουριστικών σπουδών), που θα απευθύνονταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από την πρώτη στιγμή, υπονόμευσε τόσο την ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο, όσο και τα αγγλόφωνα τμήματα τουριστικών σπουδών, που θα είχαν πάλι, ως έδρα τη Ρόδο. Αρνήθηκε πεισματικά να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων και των κανονιστικών πράξεων.
 
Πρόσφατα, με ευθύνη της κυβέρνησης, κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν και την ταφόπλακα σε αυτή την προοπτική. Με απόφασή της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 29-9-2016, αποφάσισε την ίδρυση τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Χίο.
 
Μια απόφαση που βρίσκεται στον αντίποδα της απόφασης που είχε πάρει η Σύγκλητος για την ίδρυση του τμήματος στη Ρόδο.
Είναι σαφές οι ιδεοληπτικές προσεγγίσεις της κυβέρνησης αλλά και συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχείρησαν να ακυρώσουν την ίδρυση τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, με έδρα τη Ρόδο, αλλά και τη λειτουργία των αγγλόφωνων τμημάτων.
 
Θυσίασαν και απαξίωσαν τη Ρόδο, στο βωμό αυτών των σκοπιμοτήτων.
 
Για κάποιος η έννοια της συνέχειας του Κράτους δεν λέει τίποτα. Κυριαρχεί η καθεστωτική λογική και η αυθαιρεσία.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων και των κανονιστικών πράξεων για την ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο αλλά και για τα αγγλόφωνα τμήματα, που θα απευθύνονταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
                 Βουλευτής Δωδεκανήσου