Στην ερώτηση αναφέρεται ότι το 50% των ασφαλισμένων επαγγελματιών έχει αυτή τη στιγμή οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει οφειλές ποσών μεσαίου ή μικρού μεγέθους.
 
Οι Βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών, για τους επαγγελματίες που οφείλουν στον ΟΑΕΕ από το 2009 έως και σήμερα, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
 
Θέτουν, επίσης, ζήτημα επιβράβευσης, με τη μορφή παροχών και εκπτώσεων για όσους ασφαλισμένους εξοφλούν τακτικά και με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους.
 
Αναφερόμενος σε αυτή την πρωτοβουλία, ο κ. Κόνσολας τόνισε:
«Η πραγματικότητα αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν, επιβάλλουν ένα νέο πλαίσιο σε ό, τι αφορά στις ρυθμίσεις χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.
 
Πάνω από το 50% των επαγγελματιών δυσκολεύεται να καταβάλει εισφορές και η εικόνα αυτή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο από το τέλος του 2009.
 
Πιστεύω ότι με χρονική αφετηρία το 2009, θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών, να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και να αρθούν εμπόδια, που σήμερα καθιστούν αδύνατη την υπαγωγή στη ρύθμιση χιλιάδων επαγγελματιών.
 
O OAEE πρέπει να αρχίσει να εισπράττει χρήματα προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό τομέα και αυτό θα γίνει μόνο αν διευρυνθεί το πεδίο της ρύθμισης οφειλών».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των Βουλευτών έχει ως εξής:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
 
ΠΡΟΣ  ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
κ.  ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
 
Θέμα: Ρύθμιση οφειλών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ
 
Ο ΟΑΕΕ ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, ήταν πριν την  οικονομική κρίση, από τα πιο εύρωστα ταμεία, με τους ασφαλισμένους του να μην έχουν χρέη προς αυτό, και να πληρώνουν πάντοτε εγκαίρως τις χρηματοδοτικές τους εισφορές.
 
Δυστυχώς η οικονομική κρίση έπληξε καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες με αποτέλεσμα  πολλοί από αυτούς να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, και άλλοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το ταμείο, αφήνοντας οφειλές και μένοντας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους.
 
 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο ΟΑΕΕ ασφαλίζει 732.000 επαγγελματίες και από αυτούς σχεδόν οι μισοί χρωστάνε στο ταμείο. Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών χρωστάει μικρά και μεσαία ποσά, αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτοί οι άνθρωποι ενώ θέλουν να είναι ταμειακά ενήμεροι δεν δύνανται λόγω των οικονομικών συνθηκών. Πάγιο αίτημα όλων των ασφαλισμένων είναι να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση, που θα δώσει την πολυπόθητη ανάσα σε αυτούς τους ανθρώπους, και θα δώσει νέα ώθηση στα επαγγέλματά τους.
 
 Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που έγινε με το Ν. 4152/2013 δεν είναι αρκετά ρεαλιστική. Αυτό που χρειάζεται είναι μια θαρραλέα ρύθμιση, που θα μπορέσει να δώσει την ευκαιρία στους ενεργούς ασφαλισμένους να ξαναρχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, αλλά και να επανενταχθούν οι διαγραφέντες οφειλέτες.
 
 Ενδεικτικά προτείνουμε λοιπόν
 
·να υπάρξει ρύθμιση για τους οφειλέτες από το 2009 και μετά, που να περιλαμβάνει την δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε πολλές μικρές δόσεις, 
 
·την δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση χρεών όλων των ασφαλισμένων ( ακόμα και αυτών που έχουν διαγραφεί )
 
· τη γενναία μείωση των επιτοκίων που αφορά την καθυστέρηση στη πληρωμή των εισφορών, κάτι που θα ελαττώσει κατά πολύ τις προσαυξήσεις
 
· να δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει χαμηλότερα κλιμάκια ασφάλισης, όπου και θα υπολογιστεί το τελικό ποσό της σύνταξης
 
Επίσης,  θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει επιβράβευση – bonus και για τους συνεπείς ασφαλισμένους, που δεν έχουν οφειλές προς το ταμείο και συνεχίζουν παρόλες τις δυσκολίες να είναι ταμειακά ενήμεροι, όπως  
 
·Να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών, για να δίνονται ευκολότερα δάνεια που αφορούν κεφάλαια κίνησης και με χαμηλά επιτόκια 
 
·Να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει και μπορεί, να πληρώνει σε μια δόση το σύνολο της ετήσιας εισφοράς με έκπτωση 15%.
 
 Τέτοιες ρυθμίσεις θα έχουν οικονομικά άλλα και κοινωνικά οφέλη. Θα υπάρξει επιτέλους ροή εσόδων στα ταμεία του ΟΑΕΕ αφού πέρα από τους ενεργά ασφαλισμένους, θα επανενταχθούν στα ταμεία και κοντά στους 200.000 ανθρώπους που διαγράφησαν από τον ΟΑΕΕ, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιβιώσουν, να συμμετέχουν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Τέλος θα λυθεί και το μείζον κοινωνικό θέμα που αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ίδιων και των οικογενειών τους, που τώρα στερούνται.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 
1.Προτίθεστε να μελετήσετε μια ρεαλιστική πρόταση ρύθμισης των οφειλών από το 2009 ως και τον Μάιο του 2013 και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας; 
 
2.Προτίθεστε να μελετήσετε πρόταση για επιβράβευση – bonus για τους ταμειακά ενήμερους ασφαλισμένους;