Κυριάρχησε ο έντονος και ζωηρός διάλογος με τους πολίτες να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ανεξέλεγκτη είσοδο και παρουσία λαθρομεταναστών στο νησί.
 
Ο Μάνος Κόνσολας άκουσε όλους τους πολίτες, απάντησε σε ερωτήσεις αλλά και στα αιτήματα που διατύπωσαν και επικεντρώθηκε στη διαδικασία μεταγωγής των λαθρομεταναστών που εντοπίζονται και συλλαμβάνονται στα νησιά.
 
” Αυτό που προέχει είναι να δημιουργήσει το Ελληνικό Κράτος άμεσους μηχανισμούς μεταγωγής των λαθρομεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης. Αυτό απαιτεί ένα Συντονιστικό Κέντρο αλλά και δύναμη συνοριοφυλάκων που θα επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα της μεταφοράς τους. Αυτό επιδιώκουμε και εκεί έχει επικεντρωθεί η δική μου προσπάθεια.
 
Όσοι, ενδεχομένως, σκέφτονται κέντρα κράτησης σε νησιωτικές τουριστικές περιοχές θα πρέπει να το ξεχάσουν.”
 
Ο κ.Κόνσολας αναφέρθηκε και στον τομέα της αποτελεσματικότερης φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων και της πάταξης του φαινομένου της διακίνησης λαθρομεταναστών.
 
Ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ενισχύονται με ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης και ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με όσα του μετέφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ.Μουσουρούλης, ενώ αναμένεται και η ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex.