Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με την οποία αναδεικνύει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, από την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση στις εκδρομές των σχολείων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται σε συγκεκριμένες διατάξεις, που, ουσιαστικά, λειτουργούν απαγορευτικά για την πραγματοποίηση εκδρομών, όπως αυτή που προβλέπει δύο συνοδούς ανά τμήμα, χωρίς να αναφέρει αριθμό μαθητών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας: «για την πλειονότητα των σχολείων αυτό λειτουργεί απαγορευτικά για την πραγματοποίηση εκδρομών και επισκέψεων.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, μια σχολική μονάδα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με 10 τμήματα για να πραγματοποιήσει μια εκδρομή, θα πρέπει οι συνοδοί να είναι τουλάχιστον 20 και ένας αρχηγός, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν και αναπληρωτές αυτών.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός συνοδών για την εκδρομή.

Αποτελεί πρόβλημα και ο περιορισμός «ανά τμήμα», αφού είναι αδύνατον να ορισθεί πλήθος συνοδών στην περίπτωση μικτής ομάδας παιδιών από διαφορετικά τμήματα.

Ακόμα, όμως, και στις περιπτώσεις εκδρομών που θα οργανώσουν μεμονωμένα τμήματα, η διάταξη για την υποχρεωτικότητα των δύο συνοδών και του αρχηγού, σημαίνει ότι θα βρίσκεται εκτός σχολείου ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών, κάτι που προκαλεί προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία των υπολοίπων τμημάτων καθώς και σε θέματα ασφάλειας».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, τονίζοντας ότι για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μπορούσε να ορίζεται ένας εκπαιδευτικός ανά 10 μαθητές ή μαθήτριες και μόνο αν επιβάλλεται από τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός συνοδών.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

3.04.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ