Την ανάγκη θωράκισης της Ρόδου απέναντι στους κινδύνους εξάντλησης των υδατικών αποθεμάτων του νησιού τα επόμενα χρόνια, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σε τρεις Υπουργούς, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι στη Ρόδο το εξάμηνο της τουριστικής περιόδου, ο μέσος συνολικός πληθυσμός υπερβαίνει τις 200.000 με πραγματικές ανάγκες νερού για οικιακή χρήση τα 18.000.000 m3,  ενώ τους υπόλοιπους 6 μήνες οι ανάγκες περιορίζονται στα 9.000.000 m3.

Συνεπώς, οι ετήσιες ανάγκες κατανάλωσης νερού στη Ρόδο ανέρχονται  σε 27 εκατομμύρια κυβικά, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις απώλειες των δικτύων, η απαιτούμενη ποσότητα για να τροφοδοτηθούν τα δίκτυα αυξάνεται σε 36  εκατομμύρια κυβικά ετησίως.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρεται και στο Φράγμα Γαδουρά, το οποίο δεν επαρκεί από μόνο του για να διασφαλίσει την επάρκεια νερού στο νησί σε βάθος χρόνου.

Μάλιστα, το τεκμηριώνει λέγοντας ότι σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία κατασκευής του φράγματος, το Φράγμα Γαδουρά έχει λεκάνη απορροής που έχει έκταση 147.7 km2 και ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 63.5 εκατομμύρια m3. Η μέση ετήσια απόληψη για ύδρευση είναι περίπου 18 εκατομμύρια m3. Αν λάβουμε υπόψη ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα δίκτυα έχουν απώλειες της τάξης του 25% από διαρροές, η ωφέλιμη ποσότητα νερού είναι 13,5 εκατομμύρια κυβικά.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ανομβρίας, οι υδατικοί πόροι του φράγματος Γαδουρά θα εξαντληθούν μέσα σε 2 ή 3 χρόνια.

Ο Μάνος Κόνσολας θέτει, επίσης, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα: ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η υδροδότηση όλου του νησιού από το φράγμα θα συνεχίζουν να εξαντλούνται τα υπόγεια αποθέματα και θα υφαλμυρίσουν και οι εναπομείνασες γεωτρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση και αν υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος  ανομβρίας, η Ρόδος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο πόσιμο νερό.

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει:

«Η Ρόδος χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων της προκειμένου να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια.

Είναι επιβεβλημένη η εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης για να αυξηθούν τα αποθέματα νερού και να υπάρχει το «μαξιλάρι ασφαλείας» της λειτουργίας του Φράγματος Γαδουρά για 4 ή 5 χρόνια. Παράλληλα, πρέπει να προστατεύσουμε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα για τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής στο νησί».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

2.03.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ