Με δεδομένο ότι έχει ζητηθεί η παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 2691/1998 και 3299/2004, οι Βουλευτές τονίζουν ότι η περαιτέρω επιβάρυνση των επιχειρήσεων, που δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, θα οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό τους.
 
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση στις προθεσμίες ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων αφού η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στις αδειοδοτήσεις με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και οι έλεγχοι κεφαλαίων, δημιούργησαν πρόβλημα στην υλοποίηση των επενδύσεων.
 
Τονίζει, μάλιστα, ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στους αναπτυξιακούς νόμους έχουν ήδη ολοκληρώσει το 50% και πλέον του φυσικού έργου των επενδύσεων, οι οποίες συνδέονται με νέες θέσεις εργασίας. 
 
Σε δήλωσή του ο κ. Μάνος Κόνσολας αναφέρει:
 
«Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
 
Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει παράταση με ορίζοντα τριετίας για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους.
 
Υπήρχαν καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, κάτι που αποτελεί ευθύνη των γραφειοκρατικών μηχανισμών αλλά και της δυσκαμψίας κρατικών υπηρεσιών.
 
Τα capital controls επιδείνωσαν την κατάσταση.
 
Επισημαίνω ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει πάνω από το 50% του φυσικού έργου και ενδεχόμενη απένταξή τους, θα αποτελεί οικονομική καταστροφή για τις ίδιες αλλά και απώλεια θέσεων εργασίας».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: 
– τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο
– τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη
 
Για την υποχρέωση επιστροφής Φόρου που συμψηφίστηκε ή επιστράφηκε στο πλαίσιο  επενδυτικών σχεδίων ενταγμένων στους Αναπτυξιακούς Νόμους 2601/1998 και 3299/2004
Η οικονομική κρίση συμπίεσε την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στη χώρα. Αδιαμφισβήτητο γεγονός πως από το 2011 έως σήμερα περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις έκλεισαν ή μετοίκησαν εκτός Ελλάδας. Οι δύο Αναπτυξιακοί Νόμοι (Ν. 2601/1998 και Ν. 3299/2004) με τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων σε κλάδους αιχμής, όπως αυτός του Τουρισμού, αποτέλεσαν εργαλείο για την αποσυμπίεση και ανάπτυξη του χώρου και διαμόρφωσαν τις συνθήκες για τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Κυβέρνηση της ΝΔ με τους Νόμους 4146/2013 και 4242/2014 χορήγησε αυτοδίκαια παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων. Νέες καταληκτικές ημερομηνίες  η 31-12-2015 αυτοδίκαια για όλους ή η  31-12-2016 για επενδυτικά σχέδια που είχαν υπαχθεί στον Ν. 3299/2004, κατόπιν αίτησης του φορέα υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί ο εύλογος χρόνος ολοκλήρωσης των δράσεων.
 
Ωστόσο, η ολέθρια διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την ιδεοληπτική και καταδικασμένη σε αποτυχία οικονομική πολιτική,  οδήγησε στους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls), στην έλλειψη ρευστότητας,  στο στέγνωμα της αγοράς και εξανέμισε και την τελευταία ανάσα που δόθηκε στους επενδυτές με την παράταση των καταληκτικών προθεσμιών. Αρκετοί επενδύτες, αφού υπέστησαν τον οικονομικό στραγγαλισμό του 2015, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και καλούνται πλέον να επιστρέψουν τον ΦΠΑ, καθώς παρήλθε πενταετία από τότε που πραγματοποίησαν – ολικά ή μερικά – τη σχετική δαπάνη. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, υποχρεούνται με την εκκαθαριστική δήλωση της πέμπτης διαχειριστικής περιόδου να ενεργήσουν εφάπαξ διακανονισμό του φόρου που συμψήφισε ή της επιστράφηκε, κατά περίπτωση, και να επιστρέψει στο Δημόσιο τον Φόρο. 
 
Παράλληλα, τη στιγμή που ο επενδυτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο αδιέξοδο,  η Κυβέρνηση θέτει σε δημόσια διαβούλευση ρύθμιση για εκ νέου παράταση των καταληκτικών προθεσμιών, που κατά περίπτωση κυμαίνεται από ένα έως τρία χρόνια. Με τη χώρα να βυθίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, δημιουργώντας συνθήκες αβεβαιότητας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων, η Κυβέρνηση αντί να δώσει ανάσα στο σύνολο των επενδυτών με οριζόντια παράταση τριών ετών (δηλ. μέχρι 31-12-2018) και δυνατότητα αναθεώρησης των επενδυτικών τους σχεδίων, θέτει όρους προϋποθέσεις και εξαιρέσεις που στραγγαλίζουν σημαντικό κομμάτι επενδυτών του Ν. 3299/2004. Την ίδια ώρα, για άλλη μια φορά, δε δείχνει την παραμικρή πρόνοια για τη διευθέτηση του φορολογικού κενού  με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον επιχειρήσεων και εργαζομένων.
 
Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
 
1) Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί εντέλει σε οριζόντια παράταση καταληκτικών ημερομηνιών έως 31-12-2018;
 
2) Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση  / τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, ώστε να εξαιρεθεί του περιορισμού της πενταετίας η πραγματοποίηση της δαπάνης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων των Ν.2601/1998 και Ν.3299/2004;
 
3) Πώς θα διαχειριστεί άμεσα την κατάσταση, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επενδυτές ανακτήσεις ποσών για καθυστερήσεις, που δεν έγιναν με δική τους υπαιτιότητα, δεδομένης της κοινωνικής διάστασης του ζητήματος; 
 
Οι Ερωτώντες Βουλευτές