Στην Ερώτηση επισημαίνονται οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στο ελληνικό κρασί, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις της αλυσίδας παραγωγής.
 
Τονίζεται ότι μειώνεται η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, τη στιγμή που τα ελληνικά κρασιά έχουν αυξήσει την εξαγωγική τους δραστηριότητα.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει:
 
«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ελληνικά κρασιά και να αναζητήσει ισοδύναμα στα εισαγόμενα προϊόντα.
 
Έχει ήδη προκληθεί τεράστια αναστάτωση σε όλη την παραγωγική αλυσίδα από την αμπελουργία έως τις οινοποιητικές επιχειρήσεις. 
 
Μόνο η υποχρέωση δημιουργίας φορολογικής αποθήκης στα οινοποιεία για να εισπραχθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, αφού δεν επαρκούν οι υπάλληλοι των τελωνείων για να καταγράψουν όλα τα εμπορεύματα».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των Βουλευτών.
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ-Αριθμ. πρωτ. 2737/28.01.2016
Προς: 1) Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο 
2) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου
 
ΘΕΜΑ: Επιβολή ΕΦΚ στα ελληνικά κρασιά
 
Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των οινοπαραγωγών έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Το ελληνικό κρασί έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας και αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διεθνή αγορά.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου η αξία των εξαγωγών το 2009 ήταν 57.839.344 € ενώ το  2014 ανήλθε στα 62.657.252 €. 
 
Μέσα από το προϊόν αυτό ζουν πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών και μεταποιητών.
 
Αποτελεί δε, ένα κατ’ εξοχήν γεωργικό προϊόν μιας και είναι αποτέλεσμα άμεσης μεταποίησης των παραγόμενων σταφυλιών. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται και στο παράρτημα Ι της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητα, όπου απαριθμούνται τα γεωργικά προϊόντα.
 
Με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στους εγχώριους και όχι στους εισαγόμενους οίνους, εξομοιώνεται το ελληνικό κρασί με άλλα αλκοολούχα ποτά και δεν αντιμετωπίζεται ως αγροτικό προϊόν.
 
Κ. κ. Υπουργοί,
 
ΕΠΕΙΔΗ, η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο προϊόν δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείματος. Αντιθέτως ο τρόπος αυτός θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος, τη μείωση των πωλήσεων αυτού, την εξαφάνιση των εξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το κράτος.
 
ΕΠΕΙΔΗ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ελληνικό κρασί προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο προϊόν, στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, στην ελληνική περιφέρεια και στην ελληνική οικονομία.
 
ΕΠΕΙΔΗ, εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις ενδέχεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, επιβαρύνοντας και τους αμπελουργούς.
 
ΕΠΕΙΔΗ, καμία οινοπαραγωγός χώρα στην ΕΕ, πλην της Γαλλίας που έχει επιβάλλει ελάχιστο φόρο για σκοπούς διακίνησης, δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στους ήσυχους και τους αφρώδεις οίνους.  
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 
1)Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε με σκοπό την προστασία των Ελλήνων οινοπαραγωγών έτσι ώστε να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός;
 
2)Προτίθεστε να προχωρήσετε στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ελληνικά κρασιά;
 
 
 
 
                                                                                      Πέμπτη  28η  Ιανουαρίου 2016
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
1)Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
2)Κασαπίδης Γιώργος, Βουλευτής Κοζάνης
3)Αυγενάκης Λευτέρης,  Βουλευτής  Ηρακλείου
4)Στύλιος  Γιώργος, Βουλευτής  ʼρτας
5)Σκρέκας  Κωνσταντίνος, Βουλευτής  Τρικάλων
6)Μπουκώρος  Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
7)Γιαννάκης  Στέργιος , Βουλευτής Πρέβεζας
8)Αντωνιάδης  Γιάννης, Βουλευτής Φλώρινας
9)Κεφαλογιάννης  Ιωάννης , Βουλευτής Ρεθύμνου
10) Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
11) Κόνσολας  Εμμανουήλ, Βουλευτής  Δωδεκανήσου