Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι με φωτογραφικούς όρους αποκλείονται από τον διαγωνισμό ΚΕΚ της περιφέρειας και των μικρών νησιών, αφού τίθεται ως όρος ότι ο πάροχος κατάρτισης, δηλαδή τα ΚΕΚ, πρέπει να απασχολεί 6 εργαζόμενους και να έχει τζίρο 1.200.000 ευρώ από επιδοτούμενα προγράμματα.
Παράλληλα ο κ.Κόνσολας αναφέρει ότι ενώ τα προηγούμενα ανάλογα έργα κατάρτισης ανέργων του Υπουργείου Εργασίας, είχαν κοστολογήσει σε 7 ευρώ την ανθρωποώρα (με 5 ευρώ να πηγαίνουν στον άνεργο και 2 ευρώ στα ΚΕΚ), στη συγκεκριμένη περίπτωση το κόστος της ανθρωποώρας ανέρχεται σε 17. 5 ευρώ, με τα 4 ευρώ να πηγαίνουν στον άνεργο. Ο κ.Κόνσολας τονίζει ότι το υψηλό αυτό κόστος των 13.5 ευρώ, που απομένουν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ένταξη στο πρόγραμμα χιλιάδων ανέργων.
Σε δήλωσή του, ο κ.Κόνσολας τονίζει:
«Το Υπουργείο οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία και να τροποποιήσει την πρόσκληση του ΟΑΕΔ.
Δεν μπορεί να αποκλείονται από το διαγωνισμό τα ΚΕΚ της περιφέρειας και των νησιών ούτε να αποκλείεται μεγάλος αριθμός ανέργων από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα».
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός των ΚΕΚ της Περιφέρειας και των νησιών από τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων
Κύριε Υπουργέ,
Η πρόσκληση του ΟΑΕΔ με τίτλο Επιταγή κατάρτισης ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση απευθύνεται σε φορείς κατάρτισης όπως τα ΚΕΚ.
Στη συγκεκριμένη όμως πρόσκληση, αναφέρεται ότι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν οι φορείς κατάρτισης, τα ΚΕΚ δηλαδή, που έχουν τζίρο άνω του 1.200.000 ευρώ από επιδοτούμενα προγράμματα και απασχολούν πάνω από 6 άτομα προσωπικό.
Είναι φυσικό, τα μικρά ΚΕΚ της περιφέρειας και των νησιών να μην πληρούν αυτούς τους όρους, σε ότι αφορά τον απαιτούμενο τζίρο και τον αριθμό απασχολούμενων.
Με τον τρόπο αυτό αποκλείονται από τη διαδικασία τα ΚΕΚ της περιφέρειας και των μικρών νησιών που δεν πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές αφού είναι εμφανές ότι ο συγκεκριμένος όρος διευκολύνει τα μεγάλα ΚΕΚ των Αθηνών.
Η συγκεκριμένη προκήρυξη έχει δημιουργήσει κλίμα αναταραχής στα ΚΕΚ που αποκλείονται από το διαγωνισμό αλλά και αλγεινές εντυπώσεις και σκιές.
Επιβάλλεται η τροποποίηση της σε δύο κατευθύνσεις:
-Να μην τεθεί όριο απασχολούμενων στα ΚΕΚ, όπως προέβλεπε και ο νόμος 4093/2012 ο οποίος δεν έθετε αριθμητικές προδιαγραφές για το ανθρώπινο δυναμικό των παρόχων κατάρτισης.
-Να καταργηθεί το όριο του 1.200.000 ευρώ, αφού με τον τρόπο αυτό αποκλείονται τα ΚΕΚ της περιφέρειας και των νησιών αλλά και τα νέα ΚΕΚ.
Εγείρονται όμως και άλλα ζητήματα σχετικά με την προκήρυξη:
-Στα μέχρι σήμερα έργα που αφορούσαν επιταγές κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας, το κόστος της ανθρωποώρας ήταν 7 ευρώ ( 5 ευρώ για τον άνεργο και 2 ευρώ, ως αμοιβή, του φορέα κατάρτισης).
Στη συγκεκριμένη όμως προκήρυξη του ΟΑΕΔ, το κόστος της ανθρωποώρας ανέρχεται στα 17, 5 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μια γιγαντιαία, με τα 4 μόλις ευρώ να κατανέμονται στον άνεργο.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να απαντηθούν.
Αν υπήρχε το σύνηθες κόστος της ανθρωποώρας των 7 ευρώ, αντί των 17.5 ευρώ είναι βέβαιο ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατάρτισης περισσότεροι άνεργοι.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1.Με ποιο σκεπτικό τέθηκαν όροι και προδιαγραφές που αποκλείουν από τον διαγωνισμό ΚΕΚ της περιφέρειας και των μικρών νησιών.
2.Εάν προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους της προκήρυξης, καταργώντας τον όρο για το τζίρο του 1.200.000 ευρώ και των 6 απασχολούμενων.
3.Για ποιο λόγο ανήλθε το κόστος της ανθρωποώρας στα 17. 5 ευρώ αντί των 7 ευρώ, όπως ήταν στα περισσότερα έργα κατάρτισης του Υπουργείο Εργασίας μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να αποκλείονται πολλοί άνεργοι.
Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου