που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις 20 Απριλίου 2015.
 
Ο Μάνος Κόνσολας στη επιστολή του προς την κα. Κωνσταντοπούλου, την οποία κοινοποιεί και στη Διάσκεψη των Προέδρων, επικαλείται τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν, πλέον, στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στην Κω, λόγω της έξαρσης του φαινομένου.
 
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει, επίσης, τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον τουρισμό μας σε διεθνή ΜΜΕ αλλά και ένα σημαντικό αριθμό ακυρώσεων, λόγω της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί.
 
Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρει:
 
«Ζητώ από την κα. Πρόεδρο της Βουλής να προτάξει τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που είχαμε καταθέσει με άλλους συναδέλφους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
 
Κάποιοι θέλουν να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση.
 
Οι συνθήκες, όμως, επιβάλλουν να συζητηθεί. Στην Κω αλλά και σε άλλα νησιά έχουν δημιουργηθεί οριακές συνθήκες.
 
Η Πολιτεία δεν μπορεί να αφήνει τα νησιά μόνα τους να διαχειριστούν το πρόβλημα ούτε να επιρρίπτει ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους φορείς.
 
Υπάρχει ήδη ένα πολύ αρνητικό κλίμα που επηρεάζει τον τουρισμό μας, και, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, τα νησιά μας στηρίζονται στον τουρισμό.
 
Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό.
Το πλήρες κείμενο της επερώτησης του κ. Κόνσολα και των βουλευτών, έχει ως εξής:
 
Ε Π Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
 
Προς
1. Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
2. Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
 
ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών»
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Η έξαρση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης δεν οφείλεται τόσο στα γεγονότα της Συρίας, όσο στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας των θαλάσσιων συνόρων μας και της πάταξης της λαθρομετανάστευσης όσο και στη ρητορική κυβερνητικών στελεχών που μετατρέπουν την Ελλάδα σε πόλο έλξης για τους παράνομους μετανάστες.
 
Η αρμόδια Υπουργός με τις δηλώσεις της, προεξόφλησε ότι δεν υπάρχουν παράνομοι μετανάστες αλλά μόνο πρόσφυγες. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι εντελώς λανθασμένη αφού υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που καθιστούν αυθαίρετο και επικίνδυνο το χαρακτηρισμό όλων ως προσφύγων. 
 
 Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ανάλογου χαρακτήρα δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάρτιο του 2014 ο αριθμός όσων εισήλθαν, παρανόμως, στη χώρα μας ήταν 1.185, ενώ το Μάρτιο του 2015, ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάστηκε και αγγίζει τους 6.500.
 
Το πρόβλημα στα νησιά είναι ιδιαίτερα έντονο και η Πολιτεία μεταθέτει την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος στην αυτοδιοίκηση, σε ό, τι αφορά στη φιλοξενία των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών.
 
Επιπρόσθετα, επιβαρύνονται υπέρμετρα η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα με το έργο της ταυτοποίησής τους.
 
Παράλληλα, η μεταφορά παράνομων μεταναστών από το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα στο κέντρο της Αθήνας, αποτελεί πράξη ακραίου παραλογισμού.
 
Έστω και αργά, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στις νησιωτικές περιοχές και μάλιστα σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
 
Προκύπτουν, όμως, κρίσιμα και σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το μεταναστευτικό.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
 
1. Πως θα μεταφέρονται οι παράνομοι μετανάστες ή οι πρόσφυγες από τα νησιά στα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα για την ταυτοποίησή τους; Υπάρχει η βούληση για τη δημιουργία τμημάτων συνοριοφυλάκων στα νησιά που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα;
 
2. Αν η χαλάρωση των μέτρων φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας, αποτελεί κυβερνητική επιλογή. Για ποιο λόγο, και με δεδομένη την αδυναμία της Frontex, δεν ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι η διακίνηση γίνεται από δουλεμπόρους;
 
3. Τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο «χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες». Θεωρεί αυτοδίκαια, όπως η Αν. Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, πρόσφυγες όσους εισέρχονται παρανόμως στη χώρα; Έχει αντιληφθεί ότι με την αρχική ανακοίνωση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αποφασίστηκαν, έθεσε σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στη συνθήκη Σένγκεν; 
 
4. Πότε και που θα λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, με ποια κριτήρια και ποιες προϋποθέσεις στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας; Θα επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα;
 
5. Η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει το ζήτημα δημιουργίας μιας Task Force, μιας ισχυρής διευρωπαϊκής δύναμης φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων; Προτίθεται να διεκδικήσει την ενεργοποίηση και επικαιροποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο που υπογράφηκε το 2008 στο Παρίσι με δομικά στοιχεία την αναλογική κάλυψη των βαρών που προκύπτουν από τη φιλοξενία, την παροχή ασύλου και τη διαχείριση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών;
 
Οι επερωτώντες βουλευτές
 
1.Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου
2.Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Α΄ Αθηνών
3.Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
4.Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α΄ Αθηνών
5.Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου
6.Δημήτριος Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας
7.Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης, Βουλευτής Αττικής
8.Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου
9.Στέφανος Γκίκας, Βουλευτής Κέρκυρας
10.Τιμολέων Κοψαχείλης, Βουλευτής Γρεβενών
11.Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής Λάρισας
12.Σπυρίδων – ʼδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
13.Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης, Βουλευτής Χίου
14.Κωνσταντίνος Σκρέκας, Βουλευτής Τρικάλων
15.Ιωάννης Βρούτσης, Βουλευτής Κυκλάδων
16.Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Ημαθίας
17.Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς
18.Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαΐας
19.Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου, Βουλευτής Εύβοιας
20.Γεώργιος Στύλιος, Βουλευτής ʼρτας