Προβλέπονταν τμήματα τουριστικών σπουδών στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, τμήμα ναυτιλιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τμήμα ελληνικών σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 
Ο συγκεκριμένος νόμος, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αρ.270 στις 24.12.2014 και η προκήρυξη εκλογών μετά από μία εβδομάδα, δεν επέτρεψε να εκδοθούν τα σχετικά Π.Δ για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων.
 
Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, μέσα από το πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, προχωρούν με αυθαίρετο τρόπο και χωρίς τεκμηρίωση, στην κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 73 και ουσιαστικά αρνούνται να προχωρήσουν στη λειτουργία των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων.
 
Οι αιτιάσεις για τη μη έκδοση των Π.Δ. από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και συζήτηση λόγω της διενέργειας των πρόωρων εκλογών.
 
Είναι σαφές ότι η πρόθεση κατάργησης των αγγλόφωνων τμημάτων κινείται έξω από τη σύγχρονη οπτική  για τη λειτουργία και το ρόλο των Πανεπιστημίων. 
 
Τα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα, πέρα από την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των Πανεπιστημίων, σε ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές, θα αποφέρουν και πολύτιμα έσοδα στα Πανεπιστήμια αφού θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων.
 
Η κυβέρνηση, μέσα από αυτή τη μεθόδευση, αρνείται την προοπτική να μετατραπούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια σε κυρίαρχο πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, κάτι που αποτελεί στόχο γειτονικών χωρών, οι οποίες έχουν επενδύσει σε αυτόν.
 
Ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τις δομές εκπαίδευσης, αντιθέτως, ζητά τα ταμειακά διαθέσιμα των Πανεπιστημίων, τα οποία στο σύνολό τους (ΑΕΙ και ΤΕΙ) αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
 
Διαφαίνεται, επίσης, η πρόθεση κατεδάφισης όλων των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που είχε υλοποιήσει ή σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως για παράδειγμα η ίδρυση ελληνόφωνων τμημάτων διοίκησης τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση καταργεί τη διάταξη για τη λειτουργία των συγκεκριμένων αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Θράκης, τη στιγμή που απομένει μόνο η διαδικασία της έκδοσης των Π.Δ για τη λειτουργία τους.
 
2. Αν προτίθεται να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 49 παρ.15) που καταργεί τη διάταξη για την ίδρυση των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων.
 
3. Εάν θα προχωρήσει στη λειτουργία των ελληνόφωνων τμημάτων διοίκησης τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο, για τα οποία υπάρχουν και οι σχετικές συγκλητικές αποφάσεις από τα Πανεπιστήμια, η στήριξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και η νομιμοποιητική βάση.
 
4. Εάν θα υλοποιήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 27.11.2014, και προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο.
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
Α/ΑΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ   
1.Κόνσολας ΜάνοςΒουλευτής Δωδεκανήσου   
2.Φορτσάκης ΘεόδωροςΒουλευτής Επικράτειας   
3.Κεφαλογιάννη ΌλγαΒουλευτής Α΄ Αθηνών   
4.Κουκοδήμος ΚωνσταντίνοςΒουλευτής Πιερίας   
5.Σκρέκας Κώστας Βουλευτής Τρικάλων   
6.Γκίκας ΣτέφανοςΒουλευτής Κέρκυρας   
7.Αθανασίου ΧαράλαμποςΒουλευτής Λέσβου   
8.Κέλλας ΧρήστοςΒουλευτής Λάρισας   
9.Καράογλου ΘεόδωροςΒουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης   
10.Κεραμέως ΝίκηΒουλευτής Επικράτειας   
11.Καραμανλής ΚώσταςΒουλευτής Σερρών   
12.Μητσοτάκης ΚυριάκοςΒουλευτής Β΄ Αθηνών   
13.Γιαννάκης ΣτέργιοςΒουλευτής Πρεβέζης   
14.Μπασιάκος ΕυάγγελοςΒουλευτής Βοιωτίας   
15.Γκιουλέκας ΚωνσταντίνοςΒουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης   
16.Βαγιωνάς ΓιώργοςΒουλευτής Χαλκιδικής   
17.Ασημακοπούλου ʼνναΒουλευτής Β΄ Αθηνών   
18.Αυγενάκης ΛευτέρηςΒουλευτής Ηρακλείου   
19.Δήμας Χρήστος Βουλευτής Κορινθίας   
20.Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας   
21.Σταμάτης ΔημήτριοςΒουλευτής Επικράτειας   
22.Βλάσης ΚωνσταντίνοςΒουλευτής Αρκαδίας   
23.Δημοσχάκης ΑναστάσιοςΒουλευτής Έβρου   
24.Χατζηδάκης ΚωστήςΒουλευτής Β΄ Αθηνών   
25.Μπουκώρος ΧρήστοςΒουλευτής Μαγνησίας   
26.Αντωνιάδης ΙωάννηςΒουλευτής Φλώρινας   
27.Κουμουτσάκος ΓεώργιοςΒουλευτής Β΄ Αθηνών   
28.Κεφαλογιάννης ΙωάννηςΒουλευτής Ρεθύμνου