Ο Βουλευτής αναφέρεται στα στοιχεία που αποδεικνύουν τις αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία αυτών των νησιών και στον τουρισμό.
 
Ιδιαίτερα για το 2016, οι τάσεις που καταγράφονται στις προκρατήσεις είναι απογοητευτικές. Η Λέσβος έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον τουριστικό χάρτη, στη Χίο και στη Σάμο η μείωση είναι της τάξης του 60% και του 40% αντίστοιχα.
 
Στην Κω, τον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό, η μείωση είναι 36%, ενώ και το 2015 υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις αφού ακυρώθηκαν συνολικά 171.000 διανυκτερεύσεις.
 
Ο κ. Κόνσολας ζητά, ως πρώτο μέτρο άμεσης ανακούφισης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιών που σηκώνουν το βάρος των επιπτώσεων του μεταναστευτικού, την αναστολή εφαρμογής της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1-6-2016 για τη δεύτερη ομάδα νησιών.
 
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Αν η Πολιτεία θέλει να δείξει ότι αναγνωρίζει, στοιχειωδώς, το πρόβλημα  που έχει δημιουργηθεί στην τοπική οικονομία των νησιών και στον τουρισμό, οφείλει να αναστείλει το μέτρο της αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που έχει προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Ιουνίου.
 
Είναι ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης της νησιωτικής οικονομίας αλλά και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας στην τουριστική αγορά.
 
ʼλλωστε, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το δημοσιονομικό όφελος θα είναι ελάχιστο.
 
Οι επιπτώσεις, όμως, στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία είναι τεράστιες».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
 
                   ΕΡΩΤΗΣΗ                   
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
 
ΘΕΜΑ: «Αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στη δεύτερη ομάδα των νησιών του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες από το μεταναστευτικό ζήτημα και που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Όπως γνωρίζετε τα νησιά του Αιγαίου σηκώνουν, εδώ και ένα χρόνο, το κύριο βάρος των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών.
Οι συνέπειες στην τοπική οικονομία είναι ήδη ορατές και ιδιαίτερα στα νησιά που η οικονομία τους στηρίζεται στον τουρισμό.
 
Ακόμα και το 2015 υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις, αφού στην Κω, υπολογίζεται ότι υπήρξαν 120.000μδιανυκτερεύσεις που ακυρώθηκαν από πρακτορεία και 51.000 ακυρώσεις διανυκτερεύσεων από μεμονωμένους επισκέπτες.
 
Για το 2016 οι εκτιμήσεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Ήδη υπάρχει τεράστια πτώση στις προκρατήσεις. Στη Λέσβο η μείωση είναι 90%,στη Χίο 60%, στη Σάμο 40% και στην Κω, που είναι ο τέταρτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός, η πτώση ανέρχεται στο 36%.
 
Με αυτές τις συνθήκες, οι επιπτώσεις στην οικονομία αυτών των νησιών και ιδιαίτερα στον τουρισμό μας, θα είναι ολέθριες.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να στηριχθούν οι τοπικές οικονομίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νησιά που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού, βρίσκονται στη δεύτερη ομάδα νησιών, στην οποία από 1.6.2016 θα ισχύσει η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση της τοπικής οικονομίας.
 
Θα τα καταστήσει ακριβότερους τουριστικούς προορισμούς και μη ανταγωνιστικά, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζουν και τις αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού ζητήματος.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Με δεδομένη την εικόνα που υπάρχει από τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία των νησιών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του μεταναστευτικού ζητήματος και με δεδομένο ότι το όφελος από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είναι μικρό, σύμφωνα και με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να αναστείλει την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για αυτά τα νησιά, που είναι προγραμματισμένη να ισχύσει από την 1η Ιουνίου;
 
 
O ερωτών Βουλευτής
 
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου