Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών προς το Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι το νέο σύστημα VIS για την έκδοση τουριστικών θεωρήσεων απαιτεί περισσότερο προσωπικό και νέες υποδομές.
 
Ήδη με πόρους του χρηματοδοτικού μέσου ISF-Visa αναβαθμίζεται ο υλικοτεχνικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ενώ πέρα από τις τρεις ελληνικές προξενικές αρχές που λειτουργούν στη Ρωσία, θα προστεθούν και 10 νέα κέντρα λήψης αιτήσεων για τη χορήγηση βίζας, ενώ θα δημιουργηθούν και VIP lounges.
 
Σε ό, τι αφορά στην ενίσχυση του προσωπικού, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να μπορούν να στελεχωθούν με εποχικό προσωπικό οι ελληνικές προξενικές αρχές στις χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος.
 
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει:
 
«Πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού Ρώσων τουριστών.
 
Η στελέχωση των προξενικών αρχών με εποχικό προσωπικό για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης τουριστικών θεωρήσεων, είναι μια πρακτική που ακολουθούν όλες οι χώρες της συνθήκης Schengen. ʼμεσα θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση στον κανονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για να μπορούμε να το κάνουμε και εμείς.
 
Περιμένω από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
 
Παράλληλα, χρειάζεται διαρκής αναβάθμιση και ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού, γιατί το νέο σύστημα VIS για τις τουριστικές θεωρήσεις, είναι υψηλών απαιτήσεων».