«Τον ασκό του αλυτρωτισμού ανοίγουν οι Πρέσπες»

 

  1. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται κοντά στο στόχο της, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται. Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το σκόπελο της συμφωνίας των Πρεσπών;

Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να καταφέρει η χώρα να απαλλαγεί από τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο μέλλον η συμφωνία των Πρεσπών. Και για να συμβεί αυτό ένας τρόπος υπάρχει: να μην κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή. Μια συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς, πράγματα που θα τα βρούμε μπροστά μας από την επόμενη μέρα και θα ανοίξουν τους ασκούς όχι του Αιόλου αλλά του αλυτρωτισμού.

Σε ότι αφορά στις δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας εκτός από ισχυρό είναι και μη αναστρέψιμο. Ο στόχος μας είναι να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τα όρια της επιρροής μας και να μετατρέψουμε αυτό το προβάδισμα σε μια πολύ  ισχυρή πλειοψηφία για την επόμενη μέρα.

 

  1. Το 2018 το Κοινοβούλιο έκλεισε με βροχή τροπολογιών, όπως συνέβαινε κι επί διακυβέρνησης ΝΔ κι ο κόσμος είναι καχύποπτος ως προς την άρον –άρον νομοθέτηση. Πως μπορεί να ξανακερδίσει το πολιτικό σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών;

 

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να εγκαταλείψει τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και πρακτικές όπως η συγκεκριμένη, με την κατάθεση τροπολογιών.

Επειδή κατά το παρελθόν αυτό συνέβαινε, δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να το συνεχίσει και η σημερινή κυβέρνηση ούτε βεβαίως και η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Εάν υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο το πολιτικό μας σύστημα μπορεί να δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αυτό είναι το Κοινοβούλιο.

Όσο όμως το Κοινοβούλιο ευτελίζεται με αυτού του είδους τις διαδικασίες, πως μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη;

Την εμπιστοσύνη των πολιτών θα την κερδίσουμε με την αλήθεια ,τη συνέπεια και τη σοβαρότητα. Όταν τα κόμματα πάψουν να μοιράζουν ανέφικτες υποσχέσεις, όπως έκανε ο κ.Τσίπρας, και να ‘’εκπαιδεύουν’’ τους πολίτες στο λαϊκισμό.

Είναι καιρός να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με όλα αυτά.

 

  1. Πως σχολιάζετε πως το ΚΙΝΑΛ παρότι φάνηκε να είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία το προηγούμενο διάστημα, τώρα φαίνεται να κρατά κάποιες αποστάσεις;

 

Στην πορεία προς τις εκλογές, λειτουργεί και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και του τακτικισμού για κάποια κόμματα.

Δεν είμαστε συγγενείς πολιτικοί χώροι με το ΚΙΝΑΛ ούτε ταυτιζόμαστε. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης σε ορισμένα ζητήματα, όπως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί την αυτοδυναμία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα αναζητήσει ευρείες συναινέσεις.

 

  1. Είστε τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και εκπροσωπείτε ως βουλευτής τα Δωδεκάνησα. Η χρονιά έκλεισε με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι ροές αυξάνονται κάθε καλοκαίρι δημιουργώντας προβλήματα στον τουρισμό. Τι πρέπει να αλλάξει ως προς το χειρισμό του Μεταναστευτικού;

 

Αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αλλάξει η χώρα μεταναστευτική πολιτική.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν εργαλειοποίησε απλά το μεταναστευτικό εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, αλλά το μετέτρεψε σε πεδίο αδιαφάνειας και πλουτισμού για ολίγους. Υπάρχει πλήρης και απόλυτη αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων του μεταναστευτικού.

Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση αποφεύγει να μας πει το κόστος που είχε η διαχείριση του μεταναστευτικού για τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2015 έως σήμερα, για να μην αποκαλυφθεί το ποσό το οποίο δεν θα πιστεύει κανείς όταν το ακούσει. Στη διαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, έχουμε χιλιάδες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων στους ίδιους ανθρώπους, αναθέσεις που γίνονται με απλή διαπραγμάτευση που ουδείς γνωρίζει πως γίνεται και με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας και νομιμότητας από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δημόσιες  προκηρύξεις.

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο μεταναστευτικό περιλαμβάνει έλεγχο των συνόρων και διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, όσα δηλαδή δεν θέλει να κάνει ο κ.Τσίπρας. Οι παράνομοι μετανάστες θα επαναπροωθούνται και η διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και όχι στα σημερινά hot spot της ντροπής.

 

 

  1. Η ΝΔ συμφώνησε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει κυβερνητική διάθεση για το θέμα της διαχείρισης των δασών και δασικών εκτάσεων, που πολλές φορές εμπόδισαν επενδύσεις στο παρελθόν. Ποιο είναι το επόμενο βήμα, αν δεν αλλάξει το άρθρο 24;

 

Δυστυχώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αναθεώρηση του Συντάγματος με ιδεοληψίες και καθεστωτική νοοτροπία. Θέλει να επιβάλλει τις απόψεις της, να μην επιτρέψει να αναθεωρηθούν διατάξεις όπως το άρθρο 24 αλλά και το άρθρο 16 για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Οι προτάσεις μας για την αναθεώρηση του άρθρου 24 είναι προτάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας και εκφράζουν την πλειοψηφία των πολιτών.

Εμείς προτείνουμε:

α) Να αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η βιώσιμη ανάπτυξη,  η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

β) Να καταστεί ρητή η υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέες εκτάσεις, που καταστράφηκαν από πυρκαγιά.

γ) Ενιαίο ψηφιακό χάρτη για τα δάση, όπως είναι και η πρόταση του ΤΕΕ για να γνωρίζουμε ποιες δραστηριότητες και χρήσεις γης επιτρέπονται και να σταματήσουν να μπλοκάρονται επενδυτικές πρωτοβουλίες.

 

 

  1. Κατά κανόνα η τωρινή κυβέρνηση, πλην της κρουαζιέρας, κέρδισε το στοίχημα στον τουρισμό. Θα βελτιώσετε το υπάρχον τουριστικό μοντέλο ή σχεδιάζετε κάτι νέο και προς ποια κατεύθυνση;

 

Ο τουρισμός έδειξε τις μεγαλύτερες αντοχές και τη δυναμική του στα χρόνια της κρίσης.

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τον αριθμό των επισκεπτών, με τη διαφορά όμως ότι ο αριθμός δεν έχει ανάλογη αντιστοίχιση στα έσοδα.

Το μόνο στοίχημα που κέρδισε η κυβέρνηση στον τουρισμό είναι το στοίχημα της υπερφορολόγησης. Στοχοποίησε τον τουρισμό μας και επέβαλε φόρους που έχουν μειώσει την ανταγωνιστικότητα του, αυξάνοντας παράλληλα και το ΦΠΑ.

Πως μπορεί να είναι ανταγωνιστικός ο τουρισμός μας, όταν η κυβέρνηση διπλασίασε το ΦΠΑ στη διαμονή στην Ελλάδα από το 6,5% στο 13% ενώ στην  Ισπανία  στη Γαλλία και  την Ιταλία είναι 10%, στην Κύπρο 9% και στην  Πορτογαλία 6%.;
Όταν αύξησε το ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24% ενώ στην Ισπανία τη Γαλλία και την Ιταλία είναι 10%  και στην Κύπρο 9%;

Για εμάς η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στο τουριστικό μας προϊόν τα τρία τελευταία χρόνια, είναι μονόδρομος για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητά του αλλά και για να υπάρξει ανάπτυξη. Και θα κάνουμε την αρχή με την άμεση  μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τη σταδιακή καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ  11% για όλο το τουριστικό πακέτο. Μαζί με την κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης.

 

  1. Πως μπορούν να έρθουν επενδύσεις στον τουρισμό;

 

Ο τουρισμός είναι η Δημιουργική Ελλάδα, η Ελλάδα που κάποιοι την εμποδίζουν να βγει μπροστά.

Σήμερα στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων και  η χωροθέτηση και αδειοδότηση  τουριστικών εγκαταστάσεων  γίνεται με όρους της προηγούμενης 20ετίας, αφού δεν υπάρχει χωροταξικό για τον τουρισμό. Από εκεί θα ξεκινήσουμε εμείς.

Η Νέα Δημοκρατία θα θεσπίσει και θα ενεργοποιήσει ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό που θα προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και θα περιλαμβάνει:

α) Αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές και αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης  για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και την έννοια της διαμόρφωσης ενός σωστά οργανωμένου χώρου.

β) Κίνητρα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων.

γ) Διαμόρφωση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και θεματικών μορφών τουρισμού.

 

Διαβάστε τη Συνέντευξη εδώ:

Μ. Κόνσολας: «Τον ασκό του αλυτρωτισμού ανοίγουν οι Πρέσπες»