Με δεδομένο ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι υποχρεωτική η ενεργειακή επιθεώρηση και η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για όλα τα ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση, ακόμα και όσα είναι κάτω των 50 τ.μ, ο Βουλευτής θέτει τρία κρίσιμα ζητήματα:
 
α. Την οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού, αλλά και για εργασίες που τυχόν θα πρέπει να κάνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.
 
β. Τη μετακύλιση του κόστους σε ενοικιαστές και αγοραστές, κάτι που θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ήδη «παγωμένη» αγορά ακινήτων.
 
γ. Την απαξίωση ακινήτων που έχουν κατασκευαστεί προ 30 και πλέον ετών και είναι φύσει αδύνατον να καταταγούν σε υψηλές ή ικανοποιητικές κλίμακες ως προς την ενεργειακή τους απόδοση.
 
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, ενώ έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ για τις επισκευές και τα οικοδομικά υλικά.
 
Προτείνει, επίσης, να καθιερωθούν φοροαπαλλαγές και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.
 
Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας τονίζει:
 
«Η αγορά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αντέχουν άλλα χαράτσια, έστω και με το πρόσχημα του πιστοποιητικού για την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων.
 
Η κυβέρνηση οφείλει να δει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, να αντιμετωπίσει την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρξει έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων αλλά και να διαμορφώσει επιδοτούμενα προγράμματα. 
 
Θεωρώ, επίσης, δεδομένο ότι το κόστος για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού πρέπει να κινείται εντός των πλαισίων της λογικής και της πραγματικότητας».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Όπως είναι γνωστό από την 1-1-2016, τα ακίνητα που είναι προς πώληση ή ενοικίαση θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το οποίο πρέπει να φέρει την υπογραφή ενεργειακού επιθεωρητή.
 
Η μη τήρηση του συγκεκριμένου κανόνα επισύρει πρόστιμα της τάξης έως και των 10.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης καθίσταται, πλέον, υποχρεωτικό και για ακίνητα μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων.
 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, που θα πρέπει να πληρώσουν για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό, αλλά και την υποβάθμιση της αξίας των ακινήτων, ιδιαίτερα όσα έχουν κατασκευαστεί προ 30ετίας και πλέον.
 
Σε αυτά τα ακίνητα, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές ή το έτος κατασκευής τους χρονολογείται προ 30 και πλέον ετών, είναι φυσικό η ενεργειακή επιθεώρηση να τα κατατάξει σε χαμηλή κλίμακα, σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή τους απόδοση.
 
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, την απαξίωσή τους και την πώλησή τους σε πολύ χαμηλές τιμές.
 
Την ίδια στιγμή που η Πολιτεία επιβάλλει το ενεργειακό πιστοποιητικό σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση, δεν έχει μεριμνήσει να υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
 
Παράλληλα, η υπερφορολόγηση των ακινήτων σε σχέση με την αύξηση του ΦΠΑ στις επισκευές ακινήτων και στα οικοδομικά υλικά, καθιστά απαγορευτική κάθε πρόθεση ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, από την πλευρά των ιδιοκτητών.
 
Είναι βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η επιβάρυνση από το ενεργειακό πιστοποιητικό αλλά και η οποιαδήποτε ανακαίνιση προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα για την ενεργειακή κατάταξη των ακινήτων προς πώληση ή ενοικίαση, δεν θα επιβαρύνει μόνο τους ιδιοκτήτες. Η επιβάρυνση θα μετακυλιστεί και στους ενοικιαστές.
 
Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι ένα ακόμα χτύπημα στην αγορά ακινήτων.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
 
1. Ποιο θα είναι το κόστος για την ενεργειακή επιθεώρηση των ακινήτων και για την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης; Θα υπάρξει μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών;
 
2. Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ζήτημα της παροχής κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί προ 30 ετών και πλέον; Προτίθεται να δημιουργήσει επιδοτούμενα προγράμματα και σε ποιο εύρος και μορφή;
 
3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών η θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγών για τις δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου