κ.Μάνος Κόνσολας, που κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι: «Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι, μόλις ο ένας στους οχτώ πολίτες, θα δει αύξηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, δεν ισχύουν και δεν πείθουν κανένα.

Οι ισχυρισμοί, αυτοί, θα καταρρεύσουν μόλις σταλούν τα εκκαθαριστικά στους πολίτες. Είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν νέες και πρόσθετες επιβαρύνσεις αφού:

Λόγω της αύξησης των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στο συμπληρωματικό φόρο, από τις 300.000 ευρώ, στις 200.000 ευρώ, θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, η αντικειμενική αξία της οποίας υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Υπάρχει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου κατά 25%.

Θα αυξηθεί η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, αφού στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον η μείωση του 20%, που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Θα υπάρξει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα ιδιοχρησιμοποιούμεναακίνητα των επιχειρήσεων»

Οι Βουλευτές, στην Ερώτησή τους, ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για τα ποσά που βεβαιώθηκαν και τα ποσά που εισπράχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ 2015, αλλά και για τα ποσά που έχει θέσει, ως στόχο, να εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ το 2016.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2016

Αρ.πρωτ: 7293/26-7-2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Κύριο Υπουργό Οικονομικών

         

ΘΕΜΑ:«Αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ». 

Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση,αντιλαμβανόμενη πλέον, ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από τις αυξήσεις που θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Επιχειρεί να πάρει πίσω την ένταξη των αγροτεμαχίων στο συμπληρωματικό φόρο αλλά και τη ρύθμιση για την κατάργηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ΑμεΑ, τριτέκνων και πολυτέκνων, που τυγχάνει να έχουν έσοδα από τόκους, οι οποίοι μπορεί να αποτελούν και τις οικονομίες μιας ζωής για μια οικογένεια.

Ακόμα όμως και αν ανακαλέσει αυτές τις διατάξεις, οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, εξακολουθούν να παραμένουν δυσβάσταχτες.

Είχαμε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή από τις 27 Μαΐου, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για τον ποσοτικό στόχο των εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ που θέτει η κυβέρνηση για το 2016.

Είχαμε επισημάνει επίσης, ότι η κυβέρνηση στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο στο οποίο ψηφίστηκαν οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, δεν είχε καμία αναφορά για τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν.

Στην ερώτηση αυτή η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός δεν έδωσαν καμία απάντηση.

Οι λόγοι είναι ευνόητοι.

Για να μην αποκαλυφθεί η αύξηση του ΕΝΦΙΑ από μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά την κατάργηση του.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι μόλις ο ένας στους οχτώ πολίτες, θα δει αύξηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, δεν ισχύουν και δεν πείθουν κανένα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, θα καταρρεύσουν μόλις σταλούν τα εκκαθαριστικά στους πολίτες. Είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν νέες και πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Στη διαπίστωση αυτή, συντείνουν τα ακόλουθα:

-Υπάρχει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, αφού αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου κατά 25%.

-Λόγω της αύξησης των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στο συμπληρωματικό φόρο, από τις 300.000 ευρώ, στις 200.000 ευρώ, θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, η αντικειμενική αξία της οποίας υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

-Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ, θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αύξηση φόρου ακόμα και σε ποσοστό 300%.

-Θα υπάρξει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα ιδιοχρησιμοποποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων, με συντελεστή ένα (1) τοις χιλίοις.

-Αυξάνεται από 2,5 σε 3,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής φορολόγησης στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους. Επίσης, αυξάνεται, για τα ακίνητα τους, από 2,5 σε 5,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής φορολόγησης για τις  εταιρείες επενδύσεων. 

-Θα αυξηθεί η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, αφού στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον η μείωση του 20%, που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Κατόπιν αυτών, είναι βέβαιο, ότι τα ποσά που θα βεβαιωθούν για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, θα είναι πολύ υψηλοτέρα από πέρυσι.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Υπουργός Οικονομικών , οφείλουν να δώσουν άμεσες απαντήσεις πλέον.

Οφείλουν να σεβαστούν τους κανόνες κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Γιατί δεν υπήρχε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το πολυνομοσχέδιο, η σχετική ποσοτικοποίηση για τα επιπλέον έσοδα του ΕΝΦΙΑ 2016.