Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα μικρά νησιά βιώνουν, στον απόλυτο βαθμό, τα προβλήματα που δημιουργεί η γεωγραφική ασυνέχεια και η έλλειψη επαρκούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης.
 
Το στοίχημα της τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης αυτών των νησιών δεν κερδίζεται με ευχολόγια, αλλά με άμεσες και πρακτικές λύσεις που διευκολύνουν τη μετακίνηση των επισκεπτών από και προς αυτά τα νησιά.
 
Ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα συναντάται στη Νίσυρο: η ελλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, αναγκάζει πολλούς να επιλέγουν άλλους τρόπους μετακίνησης. Ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών της Νισύρου επιλέγει να μεταβεί αεροπορικώς στην Κω και από εκεί με τα τουριστικά πλοία να μεταβεί στη Νίσυρο.
 
Είναι ένας δίαυλος που διευκολύνει πολλούς από τους επισκέπτες της Νισύρου που επιλέγουν να πάρουν το τουριστικό πλοίο από το λιμάνι της Καρδάμαινας, το οποίο απέχει 10 μόλις λεπτά από το αεροδρόμιο της Κω.
 
Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η τουριστική κίνηση στη Νίσυρο αφού διευκολύνεται η πρόσβαση. Για παράδειγμα, η πρώτη πτήση φθάνει στην Κω, στις 06:30 το πρωί και τα τουριστικά, αναχωρούν από το λιμάνι της Καρδάμαινας  στις 09:30 με άφιξη στη Νίσυρο στις 10:30.
 
Εδώ και λίγες ημέρες, όμως, οι λιμενικές αρχές απαγορεύουν την επιβίβαση επιβατών μιας διαδρομής στα τουριστικά πλοία. 
 
Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στους επισκέπτες της Νισύρου, ορισμένοι από τους οποίους ακυρώνουν ήδη ταξίδια αφού η απώλεια του εισιτηρίου θα είναι μικρότερη από το πρόσθετο κόστος παραμονής στην Κω, στην οποία πολλοί θα αναγκαστούν και να διανυχτερεύσουν, για να προλάβουν την πτήση επιστροφής. Αρκετοί, μάλιστα, είχαν ήδη κλείσει εισιτήρια, τα οποία δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα μιας πρόσθετης οικονομικής 
επιβάρυνσης.
 
Το Υπουργείο οφείλει να δώσει άμεσα λύση για το μεγάλο ζητούμενο, που είναι το πως θα διευκολυνθεί η μετακίνηση των επιβατών προς τη Νίσυρο και πώς θα στηριχθεί η τοπική οικονομία του νησιού.
 
Υπάρχει ισχυρή νομιμοποιητική βάση για να μην αλλάξει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα και να επιτρέπεται η μετακίνηση των επισκεπτών της Νισύρου με τουριστικά πλοία μιας διαδρομής.
 
Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα νησιά, στη Νίσυρο, όμως, η ένταση του προβλήματος έχει μεγαλύτερη διάσταση.
 
Προέχει να διευκολυνθεί η μετακίνηση επιβατών προς και από τη 
Νίσυρο και όχι να καταστεί πιο δύσκολη και με μεγαλύτερο κόστος.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα και τις ιδιαιτερότητες που το συνδέουν αφού η πλειονότητα των επισκεπτών της Νισύρου, μετακινούνται στο νησί, μέσω της Κω και ιδιαίτερα μέσω των τουριστικών σκαφών από το λιμάνι της Καρδάμαινας.
 
2. Τι προτίθεται να κάνει για να λυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες; Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος μέχρι πρότινος, προκειμένου να μη διαταραχθεί η τουριστική κίνηση και οι μετακινήσεις των επισκεπτών της Νισύρου;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου