Την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και πολιτικής προστασίας στις νησιωτικές περιοχές ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής, αναφέρει ως παράδειγμα την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην Κω, η οποία έχει σημαντική προσφορά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στην πολιτική προστασία καθώς και στην θαλάσσια έρευνα και διάσωση.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι στο νησιωτικό χώρο, ο τομέας της πολιτικής προστασίας έχει καίρια σημασία. Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, απαιτείται χρόνος για να έρθει βοήθεια από την Πολιτεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι απαραίτητη η δημιουργία δομών πολιτικής προστασίας σε επίπεδο νησιωτικών δήμων, αλλά και η στήριξη εθελοντικών ομάδων.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί η δυνατότητα σε νησιωτικούς δήμους να χρηματοδοτούν, από ίδιους πόρους, εθελοντικές δομές και οργανώσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα, ζητά από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να ενισχύσει και αυτό τη λειτουργία εθελοντικών ομάδων όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παρέχοντας τα καύσιμα για την κίνησή τους.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

28.02.2019, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ