«Για μία ακόμα φορά, η Πολιτεία επιλέγει να νομοθετήσει με οριζόντια κριτήρια και χωρίς να υπολογίσει τις ιδιαιτερότητες στο νησιωτικό χώρο. Αποκαλυπτικό παράδειγμα ο νόμος για τα δημόσια έργα, που, ουσιαστικά, εμποδίζει τους μικρούς νησιωτικούς δήμους να  προχωρήσουν σε διαγωνισμούς, να απορροφήσουν πόρους αλλά και να υλοποιήσουν αναγκαία έργα», επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι σε όλους τους μικρούς νησιωτικούς δήμους υπάρχει αδυναμία συγκρότησης επιτροπών διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχων δημοσίων έργων. Και αυτό γιατί δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό, τη στιγμή, μάλιστα, που προβλέπεται ότι η επιτροπή διαγωνισμού θα αποτελείται από τρεις τεχνικούς υπαλλήλους.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι οι αιτιάσεις της κυβέρνησης πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, αποδείχθηκαν ανεφάρμοστες στην πράξη.

Πρώτον, γιατί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που είναι και αυτή υποστελεχωμένη, δεν μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες 20 και πλέον μικρών νησιών, που οι Δήμοι τους δεν έχουν τεχνική υπηρεσία.

Δεύτερον, γιατί αποδείχθηκε αναποτελεσματική η επιλογή σύναψης προγραμματικών συμβάσεων των μικρών νησιωτικών δήμων με τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να υποστηρίζονται οι Δήμοι στο ζήτημα της διενέργειας διαγωνισμών. Και αυτό γιατί, στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες, λόγω φόρτου εργασίας αλλά, κυρίως, λόγω των δυσκολιών μετακίνησης στο νησιωτικό χώρο. Για να φύγουν τρεις υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής από τη Μυτιλήνη, που είναι η έδρα τους, για να μεταβούν, για παράδειγμα, στους Λειψούς, την Τήλο ή το Αγαθονήσι, θα πρέπει να απουσιάζουν τρεις (3) και τέσσερις (4) ημέρες από την υπηρεσία τους στην καλύτερη περίπτωση.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι να εκτελέσουν αναγκαία έργα, αλλά και να απορροφήσουν πόρους.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, επισημαίνει ότι κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνονται εκπτώσεις και εξαιρέσεις σε θέματα διαφάνειας και προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις:

1ον: Την άμεση ενίσχυση με τεχνικό προσωπικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

2ον: Τη σύσταση ή τη μετεξέλιξη φορέα που θα αναλάβει την ευθύνη της αναθέτουσας αρχής και της διενέργειας διαγωνισμών για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους που δεν έχουν προσωπικό, έχοντας, όμως, επαρκή στελέχωση και άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών αυτών των δήμων.

3ον: Τη θεσμοθέτηση μητροπολιτικής διακυβέρνησης στο νησιωτικό χώρο που θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για τις διαδημοτικές συνεργασίες.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

28.01.2019, ΕΡΩΤΗΣΗ_Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ