ο οποίος σας είναι ήδη γνωστός. Θα ήθελα κατ’ αρχήν ένα σχόλιο για την σκοπιμότητα αυτής της απόφασης του κ. Μητσοτάκη και σε τι θα βοηθήσει τη Ν.Δ. κατά την άποψή σας;
 
Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει ταχύτητες κα. Ντόκου. Η πρόθεση, αλλά και η εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, είναι να ενταθεί ο έλεγχος σε όλα τα πεδία της κυβερνητικής πολιτικής, να προσωποποιηθούν τα πεδία ευθύνης και, ταυτόχρονα, να ενταθεί και το άνοιγμα προς την κοινωνία στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και επικοινωνίας των προγραμματικών μας προτάσεων.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει απλά η επόμενη κυβέρνηση. Πρέπει να είναι η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και θα ενώσει όλους τους Έλληνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι απλά ένας ακόμα Πρωθυπουργός, θα είναι ένας καλός Πρωθυπουργός που θα συνδέσει την κυβερνητική του θητεία με βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, θα ανορθώσει την οικονομία και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών.
 
 
2.      Στον Τομέα Τουρισμού, ουσιαστικά, επανήλθατε. Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας, γνωρίζοντας πολύ καλά τα θέματα του Τουρισμού;
 
Επιστρέφω σε ένα τομέα που γνωρίζω καλά. Η διαρκής άγονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, λίγο με ενδιαφέρει κα. Ντόκου.
Είναι δεδομένο ότι θα αναδείξω τα προβλήματα, τις ανεπάρκειες και την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στον τουρισμό.
Αυτό, όμως, που αποτελεί τον κορυφαίο στόχο μου είναι η διαμόρφωση και η εφαρμογή πολιτικών που θα δώσουν μια νέα δυναμική στον τουρισμό μας. Αυτές οι πολιτικές συνδέονται με:
– Την αποκλιμάκωση των φόρων που επέβαλλε στον τουρισμό μας η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.
– Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων με ειδικό αναπτυξιακό νόμο για τον τουρισμό και τομεακά προγράμματα.
– Την έμφαση στην ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού που έχουν μείνει πίσω ή έχουν υποχωρήσει, όπως ο αστικός, ο ιατρικός, ο θρησκευτικός, ο καταδυτικός τουρισμός και η κρουαζιέρα.
– Την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσα από δράσεις που επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο.
– Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
 
 
3.      Είναι γεγονός πως φέτος είχαμε μια πολύ καλή σεζόν σε αφίξεις αλλά με μειωμένα έσοδα. Τι έφταιξε κατά την άποψή σας και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο για να αλλάξουν τα δεδομένα; 
 
Μια καλή σεζόν,  κα. Ντόκου, είναι η σεζόν που όλοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό, βλέπουν αύξηση του εισοδήματός τους. Με αυτά τα αντικειμενικά και πραγματιστικά κριτήρια, η σεζόν δεν ήταν καλή.  Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των τουριστών, το πρώτο 8μηνο του 2016,  μειώθηκε κατά 9,3%, φθάνοντας σε 546,6 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο μειώθηκε ακόμα περισσότερο κατά 10,1%, φθάνοντας σε 523,4 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία είχε αύξηση κατά 2,4%, Ενώ στην Ελλάδα, ο τουρίστας αφήνει κατά μέσο όρο 523 ευρώ, στην Ισπανία αφήνει 989 ευρώ. Αυτή είναι μια τεράστια διαφορά.
Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι οι φόροι που επέβαλλε η κυβέρνηση μείωσαν την ανταγωνιστικότητά μας και μας έκαναν πιο ακριβούς. Όταν γίνεσαι πιο ακριβός τουριστικός προορισμός, αναπόφευκτο είναι να μειώνεται και η δαπάνη του επισκέπτη. Οφείλουμε, όμως, να δούμε και την υποχώρηση του τουρισμού μας σε ό, τι αφορά στα έσοδα, στην Αμερικανική και στη Γαλλική Αγορά σε ποσοστά άνω του 20%. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο τουρισμός δεν είναι μια στατική έννοια αλλά εξελίσσεται, ανάλογα πρέπει να αναπροσαρμόζεται και η δική μας στρατηγική.
 
 
4.      Η Ρόδος επλήγη το 2016 από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και από την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Ποιες είναι οι προτάσεις της Ν.Δ. γι’ αυτό; 
 
Σας υπενθυμίζω, κα. Ντόκου, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά παρά τις πιέσεις, είχε υπερασπιστεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Είναι μύθος ότι επιβλήθηκε η κατάργησή τους από τους δανειστές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της άνοιγε διαρκώς το θέμα.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έχει τη σφραγίδα και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να δώσω υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οτιδήποτε χάνουμε ή απεμπολούμε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ανακτηθεί.
Η μόνη υπόσχεση που μπορώ να δώσω, κα. Ντόκου, είναι ότι εμείς θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια και θα είναι μια συγκροτημένη, σοβαρή και αποτελεσματική προσπάθεια. Η δική μας δέσμευση είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί, την προδιέγραψε στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι, όμως, επιβεβλημένο να υπάρξει και μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των νησιωτικών περιοχών με αναπτυξιακό πρόσημο.
 
 
 
 
 
5.      Από την άλλη, η Κως και η Λέρος επλήγησαν από τη δημιουργία των γνωστών Hot Spot σηκώνοντας το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ποια μέτρα θα πρέπει να περιμένουν τα νησιά μας;
 
Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και οι ιδεοληψίες, μετέτρεψαν τα νησιά μας σε αποθήκες ανθρώπων, κα. Ντόκου. Η κυβέρνηση επέλεξε να λειτουργεί ως ΜΚΟ, επόμενο ήταν να υποκατασταθεί ως κυβέρνηση από τις ΜΚΟ. 
Δεν υπάρχει προσφυγικό, υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται δεν είναι πρόσφυγες αλλά προέρχονται από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, είναι παράνομοι μετανάστες.
Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στο διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, δεν κάνει επαναπροωθήσεις και καταστρέφει συνειδητά τον τουρισμό αυτών των νησιών. Δεν αντιλαμβάνεται ότι, πλέον, υπάρχει πρόβλημα εθνικής ασφαλείας στον πιο ευαίσθητο εθνικό χώρο.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, η χώρα θα σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Τα νησιά μας θα σταματήσουν να είναι αποθήκες ανθρώπων. Θα περάσει το μήνυμα ότι όποιος εισέρχεται παρανόμως στη χώρα χωρίς να δικαιούται άσυλο ή χωρίς να έχει την ιδιότητα του πρόσφυγα θα κρατείται και στη συνέχεια θα επαναπροωθείται.
 
6.      Η Ν.Δ. ζητάει εκλογές. Είστε έτοιμοι και πως εκτιμάτε ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε αυτές;
 
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ζητά εκλογές κα. Ντόκου και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία φέρνει πιο κοντά ένα τέταρτο μνημόνιο, συσσωρεύει ερείπια. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ασφάλεια και στη σταθερότητα. Όταν ο ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, όταν, ουσιαστικά, έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, τότε δεν είμαστε μια κανονική χώρα.
Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, έχει προτάσεις και πρόγραμμα. 
Οι εκλογές πρέπει να γίνουν γιατί αυτή τη φορά τις έχει ανάγκη η χώρα. Εύχομαι να υπάρξουν ομαλές πολιτικές εξελίξεις, η κυβέρνηση να σεβαστεί τη δημοκρατική τάξη και τη νομιμότητα, να μην αναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε εκλογές λόγω μιας γενικευμένης κατάρρευσης ή λόγω των τακτικισμών του κ. Τσίπρα.
 
 
7.      Πώς βλέπετε την προσπάθεια και πρόθεση του κ. Μητσοτάκη για «διεύρυνση» προς άλλους χώρους; Πόσο ωφέλιμο θα είναι αυτό;
 
Η Νέα Δημοκρατία ακόμα και με τις ισχυρές πιθανότητες που υπάρχουν να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, οφείλει να επιδιώξει τη συναίνεση, κα. Ντόκου. Οφείλει να κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, να ενώσει όλους τους Έλληνες.
Γιατί ο κ. Τσίπρας επένδυσε και συνεχίζει, δυστυχώς, να επενδύει στο διχασμό και στο μίσος, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα εθνική ενότητα, από μια μεγάλη Συμφωνία Αλήθειας.
Η παράταξή μας έχει ισχυρές ιστορικές αλλά και ιδεολογικές καταβολές. Έχει ανοιχτές τις πόρτες της σε όσους συμφωνούν με τις ιδεολογικές της αρχές, συνομιλεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.