Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι στη διενέργεια διαγωνισμών για έργα, μετά την ψήφιση του Ν.4412/2016, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό, αλλά, κυρίως, απαγορευτικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμών στους μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτείται η συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού που θα αποτελείται από 6 μηχανικούς ΠΕ ή ΤΕ, τη στιγμή που νησιωτικοί δήμοι δεν έχουν ούτε έναν, ενώ κάποιοι δεν διαθέτουν ούτε τεχνική υπηρεσία.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, ουσιαστικά, αφαιρείται η δυνατότητα υλοποίησης έργων από μικρούς νησιωτικούς δήμους, αφού καθίσταται αδύνατη η διενέργεια διαγωνισμού με αυτούς τους όρους.

Ζητά από το Υπουργείο Υποδομών και την κυβέρνηση να επαναξιολογήσουν το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, αλλά και να αναλογιστούν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τους μικρούς νησιωτικούς δήμους, που με αυτή τη λογική δεν θα μπορούν, πλέον, να διενεργούν διαγωνισμούς και να υλοποιούν έργα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα έπρεπε, πριν προχωρήσει στην κατάρτιση και ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, να συνυπολογίσει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα υποστελέχωσης των μικρών νησιωτικών δήμων, που κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορούν να διενεργούν διαγωνισμούς.

Ζητούν από ένα νησιωτικό δήμο να συγκροτεί επιτροπή διαγωνισμού με 6 μηχανικούς, τη στιγμή που μπορεί να μην έχει ούτε έναν.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή Δωδεκανήσου.

25.09.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΔΥΝΑΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ