Κύριε Υπουργέ,
 
Αντιλαμβάνομαι ότι οι οριακές δημοσιονομικές συνθήκες ασκούν ιδιαίτερη πίεση σε όλους μας. Η πίεση αυτή, όμως, δεν πρέπει να μας οδηγεί σε άκριτες και λανθασμένες προτάσεις και τοποθετήσεις.
 
Με τεράστια έκπληξη πληροφορήθηκα τις δηλώσεις σας για μερική και επιλεκτική, ανά νησί, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.
 
Είμαι υποχρεωμένος να σας αποστείλω μία απάντηση  σημείων, που τεκμηριώνει την καθολική αντίδραση όλων των νησιωτών, απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
 
1. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο ούτε χαριστική ρύθμιση. Είναι αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους μεταφοράς αγαθών, προσώπων και παροχής υπηρεσιών στο νησιωτικό χώρο.
 
2. Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελεί ελληνική καινοτομία. Ειδικό φορολογικό καθεστώς υπάρχει σε νησιωτικές περιοχές στην Ευρώπη ενώ και το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας αποτελεί τη νομιμοποιητική βάση για αυτό.
 
3. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που άντεξε και αντέχει στην κρίση. Και είναι ένας κλάδος που επιβιώνει και κερδίζει έδαφος μέσα σε ένα γειτονικό ανταγωνιστικό περιβάλλον.
 
4. Η γεωγραφική ασυνέχεια και οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας καθιστούν δύσκολες και υψηλού κόστους τις μεταφορές προϊόντων και τις μετακινήσεις. Το κόστος αυτό θα ήταν πολλαπλάσιο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.
 
5. Ο διαχωρισμός σε εύπορα ή μη νησιά είναι τεχνητός και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στη Ρόδο της υποτιθέμενης ευμάρειας, υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα, επιχειρήσεις που αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Το ίδιο ισχύει για όλα τα νησιά.
 
6. Οφείλω να σας επισημάνω τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ:
 
– Θα υπάρξουν ανατιμήσεις τουλάχιστον κατά 4.5% στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης. Με δεδομένο ότι αυτό ανήκει στο πεδίο αρμοδιοτήτων σας, είμαι βέβαιος ότι δεν το επιθυμείτε.
 
–  Θα οδηγηθούμε σε αύξηση της τιμής υπηρεσιών στον τουρισμό και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Ο ι τουρίστες θα αναζητήσουν άλλους , φθηνότερους προορισμούς.
 
– Θα καταγραφεί ποσοστό ύφεσης, που μεταφράζεται σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.
 
– Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης στα νησιά, θα μειωθεί δραματικά.
 
– Η ύφεση αλλά και η συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε και τους λόγους εθνικής σημασίας και εμβέλειας από τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
 
Είμαι υποχρεωμένος, επίσης, να επαναλάβω αυτό που είπα και από το βήμα της Βουλής, όταν για μία ακόμα φορά επιχειρήθηκε να ανοίξει η σχετική συζήτηση.
 
Δεν συμπράττω σε κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει Δωδεκανήσιος ή Αιγαιοπελαγίτης που θα συμπράξει σε μία τέτοια καταστροφική επιλογή.
 
ʼλλωστε, υπάρχει και η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη διατήρηση τους.
Οι νησιωτικές περιοχές επιζητούν κίνητρα ανάπτυξης και όχι αντικίνητρα.
 
Ενισχυτικά και προκειμένου να έχετε πληρέστερη άποψη, σας αποστέλλω σχετική μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
 
Θα ήθελα επίσης να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιλεκτικής κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά.
 
Δεν υπάρχει ορθολογική και νομιμοποιητική βάση για κάτι τέτοιο.
 
Ο νησιωτικός χώρος και η έννοια της νησιωτικότητας είναι ενιαίες και αδιαίρετες έννοιες.
 
 
Με εκτίμηση
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου