Παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει και να στηρίξει την τυποποίηση και συσκευασία του Ελληνικού λαδιού,με βάση την ποικιλία και τη γεωγραφική προέλευση και τη διακίνησή του στο εξωτερικό με ελληνική ταυτότητα και επωνυμία.
 
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή, ο κ.Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
 
” Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε με μία άλλη προοπτική τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τα αγροτικά προιόντα που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, όπως είναι το λάδι. Σήμερα έχουμε το εξής παράδοξο φαινόμενο:
 
Ελληνικό λάδι πωλείται χύμα στο εξωτερικό σε εξευτελιστικές τιμές και επανεισάγεται στην Ελλάδα με ξένη επωνυμία και σε πολλαπλάσια τιμή.
 
Πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το Ελληνικό ελαιόλαδο και στην ερώτηση που καταθέσαμε με τους συναδέλφους, παραθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την τυποποίηση και συσκευασία με ελληνική επωνυμία έως την ανάπτυξη προωθητικών ενεργειών στην Ευρώπη και στο καταναλωτικό κοινό.”
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Μάνου Κόνσολα και των Βουλευτών της Ν.Δ έχει ως εξής:
 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:      Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                                         κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
 
ΘΕΜΑ: Πιστοποίηση της ανώτερης ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα.
 
Η ανώτερη ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου είναι αναμφισβήτητη και προσδίδει το συγκριτικό πλεονέκτημα στο προϊόν της πατρίδας μας έναντι άλλων ανταγωνιστριών χωρών στην παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου.
 
Πρόσφατη έρευνα του επίκουρου καθηγητή κ. Προκόπη Μαγιάτη του Τμήματος Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το λάδι της κορωνέϊκης ελιάς, που καλλιεργείται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες σε πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα από το μέσο όρο. Η ίδια έρευνα ανέδειξε ότι η ποιότητα και η ποσότητα δραστικών ουσιών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως οι κλιματολογικές συνθήκες, τα εδαφολογικά στοιχεία, ο τρόπος έκθλιψης του καρπού, η εποχή συγκομιδής του καρπού, η φροντίδα των καλλιεργητών κ.α. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι ίδια όλα τα λάδια όσον αφορά σε συγκεκριμένα δραστικά συστατικά, ακόμα και σε κοντινές γεωγραφικά περιοχές.
 
Από τα προαναφερόμενα αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι από τον ελαιοκομικό τομέα (ελιά και λάδι) αντλούν το εισόδημά τους, κύριο ή συμπληρωματικό, περίπου 600 χιλιάδες οικογένειες σε 46 νομούς σ’ ολόκληρη τη χώρα, προκύπτει αβίαστα η ανάγκη χάραξης εθνικής ελαϊκής πολιτικής στην πατρίδα μας.
 
Επειδή με μελέτη σε βάθος των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, δύναται αυτή να βελτιωθεί περαιτέρω,
 
Επειδή η προοπτική του εν λόγω προϊόντος στις παγκόσμιες αγορές είναι ευοίωνη με δεδομένα, τόσο τη στροφή των καταναλωτών του δυτικού κόσμου σε ποιοτικά προϊόντα, όσο και τη θωράκιση της υγείας που αυτό προσφέρει,
 
Επειδή σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ισχύσει ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός που θα επιβάλει την αναγραφή των συστατικών του ελαιολάδου στη συσκευασία,
 
Επειδή από την έρευνα της Φαρμακευτικής Αθηνών επιβεβαιώνεται  γι’ ακόμα μία φορά η εντυπωσιακή σε παγκόσμιο επίπεδο ανωτερότητα ελληνικών ελαιολάδων με βάση την περιεκτικότητά τους σε συγκεκριμένες  δραστικές ουσίες, 
 
Επειδή η ανωτερότητα αυτή οφείλεται στο γενετικό υλικό, τη γεωγραφική περιοχή, τον τρόπο έκθλιψης και επεξεργασίας και στον τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής,
 
Επειδή το διεθνούς κύρους Κέντρο Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α. εξεδήλωσε ενδιαφέρον συνεργασίας για πρώτη φόρα με τη χώρα μας μέσω της Φαρμακευτικής Αθηνών, 
 
Επειδή από την ταυτοποίηση, πιστοποίηση και συσκευασία ποσοτήτων ανώτερης ποιότητας με τα νέα κριτήρια ελληνικού ελαιολάδου, η προστιθέμενη αξία του προϊόντος μπορεί να αυξηθεί έως και 50% από τη σημερινή του αξία,  
 
Επειδή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency) αναγνωρίζει την ελιά ως βοτανικό φαρμακευτικό προϊόν,
  
Ερωτάται  ο κ. Υπουργός:
 
1.Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη χάραξη εθνικής στρατηγικής στον ελαιοκομικό τομέα;
 
2.Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο για την πιστοποίηση και ταυτοποίηση των ελληνικών ελαιολάδων αναφορικά με τις ιδιότητές τους και τα νέα δεδομένα και για την αναγραφή των συστατικών τους στη συσκευασία ως πρόσθετα κριτήρια ποιότητας;  
 
3.Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που προσδίδουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο εθνικό μας προϊόν, προς όφελος του προϊόντος, της αλυσίδας παραγωγής και της εθνικής οικονομίας;
 
4.Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η υποστήριξη μελέτης και έρευνας που θα αποκαλύψουν όλους τους πιθανούς παράγοντες επιρροής της ποιότητας του ελαιολάδου με στόχο την περαιτέρω βελτίωσή του;
 
5.Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η συνεργασία με το Κέντρο Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α.;
 
6.Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει φαινόμενα νοθείας που ταλανίζουν επί χρόνια το υπέροχο αυτό ελληνικό προϊόν;
 
7.Πως προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει την τυποποίηση και συσκευασία του ελληνικού ελαιολάδου με βάση την ποικιλία, τη γεωγραφική περιοχή και τον τρόπο έκθλιψης για την προώθησή του στο εξωτερικό με ελληνική ταυτότητα και επωνυμία, εν αντιθέσει με ότι κατά κύριο λόγω γίνεται εδώ και χρόνια μέχρι σήμερα με την πώληση χύμα ποσοτήτων σε εμπόρους άλλων χωρών;
 
8.Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η θέσπιση της ψυχρής έκθλιψης ως το μόνο τρόπο έκθλιψης του ελαιοκάρπου που διασφαλίζει την ακεραιότητα των πολύτιμων για την ανθρώπινη υγεία δραστικών συστατικών του ελαιολάδου, που με την σειρά τους προσδιορίζουν καθοριστικά την ανώτερη ποιότητα του;
 
9.Τι συνέργειες προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει και με ποια προϊόντα μεταξύ του αγροτικού τομέα και άλλων τομέων της εθνικής μας οικονομίας;
 
10.Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε διαφημιστικά (τηλεοπτικά, έντυπα, ραδιοφωνικά κ.α.) μηνύματα προς ενημέρωση και διαφώτιση του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου και τις ευεργετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία;  
 
Αθήνα 23.08.2012      
                                                   
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ