Η επιβολή πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων στον τομέα του τουρισμού μπορεί να αναθεωρηθεί και να αμβλυνθεί, αν παταχθεί η φοροδιαφυγή.
Μία σημαντική παράμετρος, που μεταφράζεται σε εκτεταμένης μορφής φοροδιαφυγή, είναι η λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και τη σχετική άδεια.
Τα καταλύματα αυτά λειτουργούν ανεμπόδιστα, ενώ πραγματοποιούνται και κρατήσεις σε αυτά, μέσω ιστοσελίδων από το εξωτερικό.
Το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αφού ο ετήσιος τζίρος των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ.
Πέρα από την απώλεια φορολογικών εσόδων, δημιουργούνται, επίσης, συνθήκες ανισότητας αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού. Χιλιάδες νόμιμοι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, που καταβάλλουν φόρους και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι του Κράτους, διακατέχονται από συναισθήματα αδικίας και απογοήτευσης.
Τα συναισθήματα αυτά εντείνονται από την αδυναμία της Πολιτείας να πατάξει το φαινόμενο της λειτουργίας παράνομων τουριστικών καταλυμάτων στη χώρα μας.
Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο λανθασμένη υπήρξε η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης με την οποία καταργήθηκε το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα νομιμότητας για τα τουριστικά καταλύματα.
Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, καταργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την πιστοποίηση νομιμότητας και την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων, που είχε υιοθετήσει η τ. Υπουργός Τουρισμού, κα. Ο. Κεφαλογιάννη, αλλά και η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση με αρ. 27283/29-12-2014 ΦΕΚ Β΄ 3684.
Είναι σαφές, ότι πρέπει να επανέλθει το θεσμικό πλαίσιο πιστοποίησης της νομιμότητας λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά να υπάρξει και εντατικοποίηση των ελέγχων και ενεργοποίηση των ρυθμίσεων που προβλέπουν ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα, που φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.
Πρόσφατα ο ΣΕΤΕ, παρέδωσε στα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, τα αποτελέσματα ηλεκτρονικών δειγματοληπτικών ελέγχων, με βάση τους οποίους προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις παράνομης λειτουργίας των χιλίων από τα δύο χιλιάδες τουριστικά καταλύματα που ελέγχθηκαν.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1. Με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθενται να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για τα παράνομα τουριστικά καταλύματα;
2. Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015; Ποια τα αποτελέσματα και ποιες οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν;
3. Με ποιο τρόπο προτίθεται το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού να πιστοποιεί τη νομιμότητα λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων; Για ποιο λόγο καταργήθηκαν οι ρυθμίσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού για το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα νομιμότητας, τη στιγμή που δεν υπήρξε η άμεση αντικατάστασή του από ένα νέο πλαίσιο πιστοποίησης της νομιμότητας;
4. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει, σε νομικό επίπεδο, ιστοσελίδες από το εξωτερικό που προβάλλουν παράνομα τουριστικά καταλύματα, βίλες και κατοικίες και πραγματοποιούν και κρατήσεις αποκομίζοντας χρήματα;
5. Τι προτίθεται να κάνει σχετικά με τα στοιχεία που παρέδωσε το ΣΕΤΕ και από τα οποία προκύπτουν ενδείξεις παράνομης λειτουργίας συγκεκριμένων τουριστικών καταλυμάτων;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου